Vins del Pirineu celebra la 9a edició reconeixent la resiliència dels petits cellers

Foto: Ajuntament de Tremp

L’Ajuntament de Tremp va convocar aquest cap de setmana una trentena de professionals del sector vitivinícola i de la restauració en la 9a edició de la seva jornada de referència per al sector Vins del Pirineu.

Enguany, la temàtica de la jornada ha girat entorn de la resiliència dels cellers de muntanya. L’emergència climàtica, social i econòmica porta als cellers, igual que a moltes empreses, a replantejar-se l’impacte de la seva activitat. Si bé les transformacions necessàries per afrontar aquests reptes poden semblar allunyades de la realitat de les petites empreses i poden implicar grans inversions i recursos, l’evidència obliga a avançar cap a alternatives socialment i ambientalment més responsables i cal conèixer eines i estratègies que contribueixin a reforçar i fer més viables i resilients empreses petites com els cellers del Pirineu.

Diversos experts van participar en la convocatòria en diferents àmbits per abordar la dimensió social (Clara Griera, enòloga de la Cooperativa l’Olivera); la dimensió ambiental (Carles M. Gasol cofundador i director de desenvolupament de negoci d’Inèdit, i Jordi Oliveres, cofundador de Piro-negawatt Pirineus i investigador del SUMMLab de la UPC), i la dimensió econòmica i empresarial (Josep M. Canyelles, soci i consultor de Vector 5 i coordinador de Respon.cat).

A més, Josep Sucarrats, director de la revista Arrels, va oferir la ponència introductòria de la jornada: “Connexió entre productor i consumidor  en un model agroalimentari resilient”. David Barriche, enòleg responsable del celler Purgatori, fou l’encarregat de presentar la nova referència del celler Família Torres, el Pirene 2019. Aquest nou vi s’elabora amb raïm de la varietat autòctona del mateix nom que es cultiva a la Finca Sant Miquel ubicada al municipi de Tremp.

Com és habitual en les diferents jornades de Vins del Pirineu, els cellers del Pallars participants van oferir un tast dels seus vins en acabar les ponències.