Linyola s'oposa a la construcció d'una planta de biogàs al costat del poble en considerar el projecte "sobredimensionat"

Redacció | Foto: Anna Berga (ACN)

L'Ajuntament de Linyola s'oposa a la construcció d'una planta de biogàs al terme municipal en considerar que el projecte està “sobredimensionat” i que pot causar greus conseqüències “ambientals i socials”. El consistori ha celebrat aquest dimecres una reunió amb veïns on ha exposat les característiques del projecte, que impulsa el grup danès Copenhagen Infraestructure Partners (CIP), i ha anunciat que ja han demanat al promotor que renunciï a construir-la. L'alcalde de la localitat, Àlex Mases, ha explicat que el projecte planteja construir la planta a 400 metres del nucli urbà, incomplint la distància mínima que és de 750 metres.

Així mateix, el projecte que el promotor va presentar al consistori a finals de desembre no menciona una empresa agroalimentària en funcionament que es troba a menys de 10 metres de l'emplaçament on proposen construir aquesta planta dedicada a obtenir biometà (gas renovable i biometà liquat) i fertilitzant.

L'Ajuntament considera que el projecte està “sobredimensionat”, ja que no respon a la realitat del territori, sinó a “motius econòmics”. En concret, el projecte preveu el tractament de 505.000 tones de residus anuals, una xifra molt superior als residus que es generen a la demarcació. “Representa un perill perquè ens podem convertir en un pol d'atracció de residus, ja no de la nostra zona, sinó de tot Catalunya i part de l'estranger”.

Tot plegat generaria, segons el consistori, un trànsit d'entre 60 i 80 camions diaris, que al cap de l'any suposaria 48.000 trajectes, entre anada i tornada. A banda, el consistori també ha criticat que el projecte que va presentar el promotor no inclou un estudi de les emissions d'olors estimades, ni d'alternatives de localització, ni un pla de seguretat vinculat al gas liquat, a més de no detallar tampoc quin sistema de tractament o depuració s'aplicaria a l'aigua que s'ha d'abocar a la sèquia del municipi.

De fet, el principal motiu que l'empresa argumenta per justificar l'emplaçament, una finca de 71.500 metres quadrats en sòl no urbanitzable, és que la xarxa del gas es troba a 100 metres i que compleix la distància respecte a altres explotacions ramaderes.

Per tot plegat, el consistori ja ha demanat a l'empresa que desisteixi de construir la planta al municipi i esperen que el promotor acabi formalitzant la renúncia. A banda, el govern municipal es reunirà la setmana vinent amb el Departament de Territori per abordar aquesta situació. Per la seva banda, els assistents a la reunió d'aquest dimecres també han demanat al consistori que aturi el projecte.