El Festival Cultural Camins dels Càtars torna a Barbens

Els organitzadors tenen la voluntat d'aprofitar la jornada per presentar el projecte "Barbens, cruïlla dels camins càtars a les Terres de Ponent, un itinerari cultural europeu homologat", ho farà el coordinador del projecte Josep Lluís Soler
Festa dels Templers a Barbens, arxiu ©JosepAPérez
photo_camera Festa dels Templers a Barbens, arxiu ©JosepAPérez

L’Ajuntament de Barbens, i l’Associació Ilercavonia impulsen la segona edició del festival Cultural Camins dels Càtars que se celebrarà el diumenge 2 de juny en diferents sales del castell dels Templers, del municipi del Pla d'Urgell. Una jornada que té com a objectiu recordar els ancestrals camins, que van recórrer els càtars fugint de la persecució inquisitorial d’Occitània i que tenen amb Barbens una cruïlla al seu pas pel terrer lleidatà.

Els organitzadors tenen la voluntat d'aprofitar la jornada per presentar el projecte "Barbens, cruïlla dels camins càtars a les Terres de Ponent, un itinerari cultural europeu homologat", ho farà el coordinador del projecte Josep Lluís Soler.

Festa dels Templers a Barbens, arxiu ©JosepAPérez
Festa dels Templers a Barbens, arxiu ©JosepAPérez

La jornada continuarà amb la taula rodona que tractarà “el paper de les associacions culturals en el foment del coneixement i promoció de la història del temple i dels càtars a les Terres de Lleida”, en la qual participaran Òscar Ardiaca, Jaume Cluet, Francesc Sangar i Eduard Berga, representants de les associacions Castell de Gardeny, Amics dels Càtars, Sapiència Occitana i Ilercavonia. Tot seguit l'arqueòleg, Joan-Ramon González conduirà una visita guiada pel castell templer de Barbens.

Festa dels Templers a Barbens, arxiu ©JosepAPérez
Festa dels Templers a Barbens, arxiu ©JosepAPérez

El programa de tarda l'obrirà Montse Rubinat, inaugurant la curiosa exposició “Nisshoku”, artística que mostra la relació espiritual i mística entre la  cultura japonesa i la dels càtars. A les sis de la tarda el duet de música medieval Alegransa interpretarà el concert “Cants de trobadors i pelegrins” a l’església de Sant Maria de Barbens, dirigit per la soprano Olga Miracle. Una proposta musical que evoca als trobadors occitans catalans i cançons plenes d’espiritualitat, recordant el llegat dels càtars i el seu missatge de llibertat.

La cloenda de la jornada es durà a terme al pati del Castell de Barbens i serà protagonitzada per Montse Rubinat que interpretarà la cantada popular de “Lo Boier”, cançó tradicional occitana referida als càtars, entorn del llorer dedicat a la memòria del pas dels càtars per Barbens.