Empreses del Pla d'Urgell i l'INS Mollerussa acceleren la formació de professionals dels sectors industrial

L’Agrupació Empresarial del Pla d’Urgell, Agrupem ha organitzat un curs per formar joves en el sector de la soldadura i l'electricitat, a través del programa de formació professional Dual del SOC
Alumnes del Cicle Pedra Natural a l'INS Mollerussa ©JosepAPérez
photo_camera Alumnes del Cicle Pedra Natural a l'INS Mollerussa ©JosepAPérez

La Cambra de comerç de Lleida i l’empresa Constructora Garrofé han proposat a l’INS Mollerussa arrencar un projecte pilot per a qualificar joves en el sector de l’edificació, que actualment té un gran dèficit de professionals, segons ha explicat el directiu de l’empresa i membre de la COELL, Pere Garrofé.

La proposta que també comptaria amb la complicitat de l’Oficina Jove del Pla d’Urgell aniria dirigida a joves que no han finalitzat estudis reglats i que podrien tenir una sortida laboral garantida. El programa seria de 300 hores compaginant una part teòrica i altra pràctica introduiria als estudiants en l’entorn de l’edificació amb una garantia d’inserció laboral en aquest moment, ha assegurat Garrofé.

L’INS Mollerussa per la seva banda estudiaria la possibilitat de convertir el projecte en un cicle, que es podria completar amb els de Pedra Natural, o Excavacions i Sondatges, Operadors de maquinària de construcció.

INS Mollerussa cicle extraccions perforacions ©JosepAPérez
INS Mollerussa cicle extraccions perforacions ©JosepAPérez

Demanda de Soldadors i electricistes

El centre de Formació professional del Pla d'Urgell també gestiona una altra proposta que impulsa Agrupació Empresarial del Pla d’Urgell, Agrupem, en aquest cas per forma a joves en els sectors de la soldadura i instal·lació i manteniment de xarxes i equips elèctrics i electrònics.

La iniciativa d'Agrupem ha arrencat amb una vintena de joves, de 16 a 29 anys que estaven en situació d'atur, que rebran una formació teòrica pràctica durant dotze mesos. El curs es divideix en classes setmanals per un total del 35% del temps i un altre 65% de pràctiques professionals realitzades en empreses. Els estudiants perceben un salari d’acord amb el salari mínim interprofessional pel 65% del temps que dediquen a la formació pràctica i que està subvencionat completament pel SOC.

Un dels joves que participen en la formació de manteniment elèctric ©Fridecal
Un dels joves que participen en la formació de manteniment elèctric ©Fridecal

La vicepresidenta d’Agrupem i directora l’empresa Arcusin, Blanca Cusin va destacar que “és una gran oportunitat per als joves, que poden aprendre un ofici i també per als empresaris, que necessitem professionals qualificats”. Des de les empreses, el representant de Fridecal Jordi Esqué va assegurar que “formar gent jove és una manera de poder ampliar la plantilla i solucionar el problema de la falta de mà d’obra”.