La constatació de la dramàtica situació per la qual travessa el Canal d'Urgell, la va evidenciar aquest dijous el Ple de la Junta de Govern de la infraestructura hidràulica amb l'anunci del tancament del reg a partir del pròxim dimarts 25 d'abril, una resolució històrica quan tant just fa un mes que va arrencar la campanya.
La falta de pluges i la consegüent reserva sota mínims dels embassaments d’Oliana i Rialb han obligat els regants a prendre aquesta dràstica mesura

El tancament afectarà les 50.000 hectàrees que rega el Canal Principal, però de moment les 20.000 hectàrees de l'Auxiliar podran disposar de dotació fina al setembre, ja que depèn de la conca del Noguera Pallaresa, segons ha afirmat president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU), Amadeu Ros.
El Canal abasta a 121 poblacions de cinc comarques lleidatanes, 175 indústries i 1.836 explotacions ramaderes
Per la seva banda el director general de la Comunitat, Xavier Díaz ha assegurat que “si no hi ha un miracle en els pròxims dies, el canal principal romandrà tancat, obrint-lo tan sols periòdicament, de manera que només es garantirà aigua per als abastaments i la supervivència dels arbres”. Díaz també ha insistit a demanar que no se sembrin cultius d’estiu davant d’una situació que podria desembocar en “pèrdues milionàries”.
Demanen responsabilitat als ajuntaments

Xavier Díaz ha demanat als ajuntaments que facin "una bona gestió de l'aigua" i que apliquin restriccions "des del sentit comú" per no comprometre les provisions d'aigua als abastaments i al reg de supervivència dels fruiters. "Tenim poca aigua l'hem de gestionar de la millor manera possible" i ha afegit a tall d'exemple que els jardins comunitaris "no s'haurien de regar" mentre duri la sequera.
Amb el canal principal tancat s’haurà d’assegurar l’abastament de la població en primer terme
La necessitat de modernitzar l'Urgell
El president dels Regants, Amadeu Ros, ha recordat que la setmana vinent tindrà lloc una reunió a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en què es debatrà sobre la sol·licitud de l’estat d’excepcionalitat per sequera extraordinària per part de la CGRCU.

El director General de la Comunitat afegia que “d’aquesta manera es posaria en marxa el mecanisme necessari per demanar les compensacions econòmiques pertinents”, que avala la proposta que la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, elevava ahir al govern espanyol de tirar endavant la modernització del canal d’Urgell amb una fórmula similar a la que es va aplicar en el cas del canal de Pinyana.
La Generalitat sufragaria el 60% de les obres de modernització, mentre que l’Estat s’encarregaria del 40%, la qual cosa permetria accelerar un procés que esdevindrà vital per evitar les funestes conseqüències de futures crisis com l’actual