Carme Vidal Huguet reivindica l’educació com a columna vertebral en l’empoderament en el Dia de les Dones

Redacció | Foto: Ajuntament de Mollerussa

La filòloga Carme Vidal Huguet ahir, dimecres 8 de març, va reivindicar l’educació com a columna vertebral en l’empoderament de les dones però no només a l’escola sinó també dins la família i en l’àmbit social. Ho va dir durant la glosa que va fer al Teatre L’Amistat en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones, organitzada per l’Ajuntament de Mollerussa conjuntament amb l’Albada i en la qual es van homenatjar vuit sòcies de l’entitat nascudes el 1942.

Carme Vidal Huguet es va postular en contra de la tendència de “marcar la llengua” perquè “no té sentit”, ja que “confonem el sexe amb el gènere” i es pot caure en “la ridiculització del femení”. Ha recordat que en “en les llengües romàniques es fa el genèric amb el masculí” i el corrent de marcar la llengua ha estat importat de l’anglès. També va fer esment al fet que “la normalitat estarà assentada quan la notícia deixi de ser que una dona agafa un càrrec de responsabilitat” i ha afirmat que la fita “no ha de ser la igualtat sinó, sobretot, la llibertat”.

Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va voler fer esment a allò més quotidià referint-se a la bretxa de disponibilitat i reivindicat que “en el sotabosc del dia a dia encara queda molt a treballar”. A banda de l’alcalde i la glossadora també es va adreçar al públic la presidenta de l’Albada, Tere Grañó; el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadès, i la regidora d’Igualtat, Rosalia Carnicé, qui va estar l’encarregada de llegir el manifest institucional. L’acte va finalitzar amb la representació de l’obra de teatre L’herència, a càrrec d’El Celler d’Espectacles.

La commemoració va començar, però, amb la inauguració als porxos de l’Ajuntament de l’exposició urbana Female Power, ideada pel dissenyador de moda de Mollerussa, Josep Rosell, consistent en la projecció d’un vídeo-assaig que recull un muntatge de seqüències de pel·lícules i sèries que conformen entre si un discurs d’apoderament cap a la dona. Fragments de Mulan, Princesa por sorpresa, Pretty Woman o La Casa de Papel són alguns dels protagonistes del documental que es projectarà ininterrompudament en un cinema muntat per l’ocasió als porxos de l’Ajuntament fins al dia 12 de març. També es pot veure fins al dia 11 de març a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila la mostra Dones rurals. Dones de Lleida, promoguda per l’Institut Català de les Dones i que recull 68 biografies amb les quals es vol visibilitzar i reivindicar les dones del món rural de Lleida que han estat referents per a altres dones i per a les seves comunitats i municipis.