L'oposició qüestiona els honoraris del vicepresident i la periodicitat dels Plens

El Ple també va fer públic el nom del nou secretari de l'ens, es tracta de Josep Ardanuy que fins ara havia ocupat el mateix càrrec en el Consell Comarcal del Pallars Jussà

Ple del cartipàs del Consell Comarcal del Pla d'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Ple del cartipàs del Consell Comarcal del Pla d'Urgell ©JosepAPérez

El Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha aprovat aquest dimarts el cartipàs pel mandat 2023-2027, un període que serà gestionat per l'equip de govern que lidera el grup ERC-AM. Corporació comarcal que té la voluntat de desplegar un ens més actiu i eficient, liderat per set alcaldies i altres tres regidories amb experiència municipal, sota la presidència de l’alcalde de Bell-lloc d’Urgell, Carles Palau.

El debat de proposta del cartipàs va xocar amb la negativa en alguns dels seus punts, pels equips de l'oposició, Compromís Municipal (CM), Ara Pacte Local (ARA PL) i Candidatura de Progrés (CP). Les diferències es van iniciar amb la periodicitat dels Plens, els republicans van decidir que els plenaris se celebressin cada dos mesos, per contrari l'oposició considerava que una administració comarcal generava situacions que no podien esperar dos mesos per tractar-se.

Per altra banda, algun dels portaveus van atribuir aquesta estratègia per justificar l'increment de noves retribucions a càrrecs de l'equip de govern. El president Carles Palau va explicar que es tractava de donar fluïdesa a la gestió i evitar tot el que comporta els preparatius del Ple per al personal de l'ens

Ple del cartipàs del Consell Comarcal del Pla d'Urgell ©JosepAPérez
Ple del cartipàs del Consell Comarcal del Pla d'Urgell ©JosepAPérez

En el punt de les retribucions el portaveu de CM, Melcior Claramunt, va assegurar que no entenia com un vicepresident -Jordi Martínez- podia percebre els mateixos honoraris que el president de l'ens, cosa que no havia succeït mai en la història del Consell. Claramunt va afegir que aquesta atribució "desqualificava l'autoritat i representativitat de la presidència".

Palau va respondre que aquesta presidència "bicèfala" es va decidir per garantir l'eficàcia de la gestió, ja que ambdós càrrecs tenen una dedicació del 75%; Palau és alcalde de Bell-lloc i Jordi Martínez regidor del Palau d'Anglesola,  per la qual cosa calia garantir la cobertura presidencial en tot moment. Pel que fa a la representativitat, aquesta recaurà en tot moment en el president, assegura Palau.

El Ple també va fer públic el nom del nou gerent de l'ens, es tracta de Josep Ardanuy que fins ara havia ocupat el mateix càrrec en el Consell Comarcal del Pallars Jussà. Sobre aquesta designació els grups de l'oposició van qüestionar la procedència del funcionari, i preguntant si a la comarca no hi havia suficient talent.

El president va respondre que es buscava un perfil professional amb expertesa, i l'ens no podia incorporar a un secretari en formació, ja que la gestió del Consell Comarcal era prou complexa.

Responsabilitats dels electes i òrgans

Corporació comarcal del Pla d'Urgell ©JosepAPérez
Corporació comarcal del Pla d'Urgell ©JosepAPérez

La primera vicepresidència, Jordi Martínez Atero tindrà les funcions que li delega la presidència, la representació de la institució i el fet de vetllar pel dia a dia de la institució. Pel que fa a la segona vicepresidència l’ocuparà Maribel Zamora, alcaldessa de Torregrossa, i prioritzarà els esforços en vetllar pels serveis socials que ofereix el Consell Comarcal.

Pel que fa a la Junta de Govern, estarà presidida per Carles Palau i la integraran el vicepresident, Jordi Martínez; la vicepresidenta, Maribel Zamora, el conseller i alcalde de Golmés, Jordi Calvís; la consellera i alcaldessa del Poal, Estela Lleonart i la regidora de Mollerussa, Letícia Carné.  Entre les funcions d’aquest òrgan col·legiat, se li delega la competència com a òrgan de contractació corresponent al Ple i la voluntat de dirigir col·legiadament i més participativa la institució.