La crema de borrissol hauria provocat l'incendi de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Els Agents Rurals confirmen el factor humà en l'origen del foc i el conseller Elena visita la zona
El conseller Elena visitant l'Estany aquest dimarts ©JordiBonilla
photo_camera El conseller Elena visitant l'Estany aquest dimarts ©JordiBonilla

La crema de boles de borrissol per causa humana seria el motiu que va provocar l'incendi d'aquest dilluns al vespre a l'Estany d'Ivars i Vila-sana. Aquest borrissol o llavor de l'àlber és altament combustible i sembla que s'haurien generat petites boles compactades que posteriorment van ser cremades.

Els Agents Rurals han confirmat els indicis d'aquesta pràctica a la zona més pròxima a l'aparcament de Vila-sana on va originar-se el foc, malgrat que mantenen la investigació oberta i també asseguren haver trobat burilles en el mateix lloc. El cap de l'àrea de Lleida dels Agents Rurals, Llorenç Ricou, ha descartat que fos intencionat i ha apuntat a “una bretolada o un joc amb foc”.

El foc va afectar 3,5 hectàrees de l'espai natural de l'Estany, a més de terreny agrícola proper

El director de l'Estany, Rafel Rocaspana, explicant les afectacions de l'incendi ©JordiBonilla
El director de l'Estany, Rafel Rocaspana, explicant les afectacions de l'incendi ©JordiBonilla

Des del cos de Bombers, consideren que els incendis recents al parc de la Mitjana de Lleida tindrien el mateix origen, tal com ha explicat l'inspector Joan Josep Bellostas, que també ha volgut fer una crida a la precaució “perquè encara no estem en campanya forestal i no tenim tots els mitjans disponibles”.

El vent va propagar ràpidament l'incendi, al qual van accedir 12 dotacions terrestres dels Bombers que van poder frenar el foc abans que arribés a l'altura de Cal Sinén sortint del camí principal, on hauria estat molt més complicat aturar-lo.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha desplaçat fins a l'Estany d'Ivars i Vila-sana per conèixer de primera mà la investigació dels Agents Rurals. Ho ha fet acompanyat del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i els alcaldes d'Ivars d'Urgell i Vila-sana, Joan Carles Sánchez i Jaume Caballé.