Tres dècades custodiant la devoció per la mare de Déu de la Cabeza

Vila-sana va reunir aquest diumenge al voltant de mig miler de persones d’una gran diversitat de procedències que els uneix el mateix interès per la verge d’origen andalús

Festa de la Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana ©JosepAPérez
photo_camera Festa de la Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana ©JosepAPérez

Cada final d’abril el municipi de Vila-sana es converteix en centre de pelegrinatge marià convocat per la celebració de la festa de la Mare de Déu de la Cabeza. Una diada que impulsa la confraria que custòdia la veneració de la verge procedent d’Andújar.

Enguany la confraria de la Mare de Déu de la Cabeza commemora tres dècades de la seva fundació, que partia amb la voluntat de fomentar la veneració per la verge de procedència andalusa

Festa de la Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana ©JosepAPérez
Festa de la Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana ©JosepAPérez

En l’escenari habitual del pati de la Casa Vella i en la carpa habilitada davant de l’ermita de la mare de Déu, mig miler de persones van participar en l’acte litúrgic que va presidir el Bisbe de Solsona, Francesc Conesa, acompanyat del rector de Vila-sana, mossèn Climent Capdevila. La missa va estar amenitzada, pel cor rociero Romero i Jara de la casa d’Andalusia de Lleida, enguany acompanyat pel cor de Vila-sana.

En el decurs de l’acte la presidenta de la confraria Lorena Jurado va lliurar els diplomes honorífics al president de la Diputació, Joan Talarn; el president dels Armats de Lleida, Josep Àngel Comes; els periodistes, Mari Pau Huguet i José Antonio García Barranco; i Benedicte Castilla, inspector dels Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Blanes.

Finalitzada la missa l’Esbart Sicoris de Lleida va dur a terme una exhibició de danses tradicionals.

Festa de la Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana,  l’Esbart Sicoris de Lleida ©JosepAPérez
Festa de la Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana, l’Esbart Sicoris de Lleida ©JosepAPérez

 

La història de la Mare de Déu de la Cabeza

Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana ©JosepAPérez
Mare de Dèu de la Cabeza Vila-sana ©JosepAPérez

La Mare de Déu de la Cabeza va arribar a Vila-sana procedent d’Andújar fa més de 300 anys i, des d’aleshores, està a la capelleta de la Casa Vella a on ha estat venerada per la població. L’any 1993 es va fundar la confraria amb l’objectiu de venerar-la dos cops l’any. Una, l’últim diumenge d’abril coincidint amb la festa de la romeria que es fa a Andújar, i l’altra per la Festa Major del setembre de Sant Miquel, ja que la Mare de Déu de la Cabeza és copatrona de la Vila-Sana.