El Pla d'Urgell endega una nova campanya per millorar la recollida selectiva

Redacció | Foto: Consell Comarcal del Pla d’Urgell

El Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha presentat avui, dimarts 8 de novembre, en roda de premsa la campanya que iniciarà aquesta setmana durant un mes i mig de durada on es duran a terme diferents actuacions per millorar la recollida selectiva. S'hi han previst accions com la caracterització pública de residus (que consisteix en l'obertura de bosses d'escombraries del contenidor de rebuig per valorar públicament què podia haver anat a la fracció corresponent per reciclar), vídeos amb la participació de veïns i veïnes de la comarca, una primera marató comarcal de recollida de roba en desús, així com tallers per a infants amb materials reutilitzats, xerrades i punts informatius, entre altres, amb l'objectiu de conscienciar la població i incrementar fins al 55% el percentatge de recollida selectiva l'any 2025, segons determina la normativa europea.

En el transcurs de la roda de premsa, presidida pel president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panades, s'ha posat de manifest que l’any 2021 el 48% dels residus del Pla d'Urgell es va reciclar, i el 52% restant es va portar a l'abocador comarcal on els residus no es reciclen, fet que encareix el cost de gestió i comporta un increment de les taxes d'escombraries.

Precisament, en els punts informatius es farà el lliurament de kits de reciclatge formats per cubells reixats per la recollida de fracció orgànica, bosses compostables i bosses de ràfia per facilitar la recollida selectiva. També es repartiran díptics informatius en diferents idiomes (català, castellà, francès, romanès i àrab).

Per potenciar la recollida d'oli de cuina usat, als punts informatius també es lliuraran embuts per facilitar la recollida a casa i posterior deposició als contenidors instal·lats als municipis o deixalleria.

Com a novetat i emmarcat dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus (del 19 al 27 de novembre), es durà a terme una Marató de recollida de roba utilitzada entre diferents municipis. Per potenciar la recollida selectiva als establiments que són grans generadors de residus (bars, restaurants, fruiteries, etc.), se'ls farà una visita informativa.

En relació amb els residus voluminosos i amb la finalitat de visualitzar el problema del seu abandonament al costat dels contenidors, es faran diverses accions al carrer i s'instal·laran més de 900 banderoles amb missatges consicienciadors a tots els municipis.

Així mateix, per donar a conèixer la campanya es farà una bustiada domiciliària d'una carta informativa, i una acció de difusió a través de diferents cartells informatius, xarxes socials Twitter i Instagram, i els webs del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i de l'Ajuntament de Mollerussa.

Aquesta campanya també compta amb la col·laboració d'ajuntaments de la comarca, Càritas Diocesana i de la Fundació Ilersis.