Els municipis del Pla d’Urgell es preparen per celebrar la Diada

L’acte central del Consell Comarcal serà el divendres 8 de setembre al centre d'interpretació Cal Sinen, a l'estany d'Ivars i Vila-sana, amb el periodista Francesc Canosa com a glossador

Ofrena floral de l'11 de setembre a Mollerussa ©JosepAPérez
photo_camera Ofrena floral de l'11 de setembre a Mollerussa ©JosepAPérez

El Pla d’Urgell ja ho té tot a punt per a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya el pròxim 11 de setembre. El tret de sortida a l’agenda de la Diada serà l’acte institucional del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, previst pel divendres 8 de setembre a Cal Sinen a partir de les vuit del vespre. El centre d’interpretació de l’estany d’Ivars i Vila-Sana acollirà per primera vegada l’acte amb la voluntat de “descentralitzar els esdeveniments”, segons el president de l’ens, Carles Palau.

La glossa de l’acte comarcal anirà a càrrec del periodista balaguerí Francesc Canosa, autor de diversos llibres sobre el territori.

Mollerussa celebrarà l’acte de la Diada l’11 de setembre a partir de dos quarts d’onze del matí al Parc Municipal amb l’ofrena floral a càrrec de les entitats locals, la glossa de l’escriptor i mecenes lleidatà Antoni Gelonch i la música de Maria Altadill i David Pradas. El dia abans, però, tindrà lloc la 15a Marxa de Torxes per la Independència organitzada per diverses organitzacions sobiranistes de la comarca. La mobilització començarà a les 20:30 hores des de la plaça 1 d’octubre.

A Golmés els actes també començaran el diumenge 10 al vespre amb la marxa de torxes des de la plaça Major i un concert d’Asori a les 21:30 a la plaça Catalunya. El dia 11 hi haurà un sopar popular al pavelló Salvador Ezquerra i ball amb l’orquestra Mediterranea.

El teatre serà el protagonista a Barbens amb la representació de l’obra “La visita de la vella dama” el diumenge 10 de setembre a les 19:30 al pati del Castell. L’entrada per la funció és gratuïta.

El grup I-Nuits actuarà al Palau el dia 10 de setembre ©PepMarco
El grup I-Nuits actuarà al Palau el dia 10 de setembre ©PepMarco

El Palau d’Anglesola celebrarà la Diada Nacional de Catalunya amb un sopar a la Cooperativa del Camp el diumenge dia 10, la lectura del manifest de la Diada amb els hereus i pubilles locals i el concert del grup I-Nuits.

Per la seva banda, Barbens iniciarà els actes el diumenge a la nit amb una actuació musical acompanyada de rom cremat a la plaça Doctor Segarra. El dia 11 tindrà lloc la festa de les cassoles al camp de futbol, així com una ofrena floral i un tast musical a càrrec de l’aula de música a partir de les 11 del matí al parc de l’Ermita.

A Linyola també s'hi durà a terme una ofrena floral el dia 11 a les 10 del matí a la plaça 11 de setembre. Al vespre, a partir de les 20:00 hores, el grup Boira oferirà un recital d'havaneres a la plaça Planell amb rom cremat per a tots els assistents.

Vila-sana celebrarà la Diada esportivament amb la XXVIII Bicicletada Popular, que sortirà a les 9 del matí de la plaça de l'Ajuntament. En acabar, a la zona del plataner es llegira el manifest de la Diada i es sortejarà un lot de productes entre tots els assistents. Per aquells que vulguin, es poden adquirir tiquets per esmorzar a la zona del plataner, així com també pel dinar popular fins al dia 8 de setembre a l'Ajuntament.

Esport i música seran els eixos de la commemoració de l'11 de setembre a Miralcamp. A partir de les 9:30 hores se celebrarà la pedalada popular i durant tota la tarda hi haurà activitats a la zona esportiva Mestre Jordi Baró Pena amb una festa holi i un tardeo pel jovent. A les vuit del vespre, cantada d'havaneres a la plaça sant Jaume amb Les Veus de Reus i lectura del manifest.