Esteve Mestre i Ton Solé desgranen la vida d'Enric Arderiu a la biblioteca de Mollerussa

La xerrada es va fer en el marc de la inauguració de l’exposició Enric Arderiu i Valls. Vida i Obra. 1868-1920 que ha recorregut la resta de biblioteques del Pla d’Urgell al llarg de l’any

Presentació de l'exposició d'Enric Arderiu a la Biblioteca de Mollerussa ©JordiBonilla
photo_camera Presentació de l'exposició d'Enric Arderiu a la Biblioteca de Mollerussa ©JordiBonilla

Qui va ser Enric Arderiu i Valls i quina fou la seva transcendència en la història de Catalunya del segle XX? Aquesta és la pregunta que van respondre ahir els historiadors Esteve Mestre i Ton Solé en la conferència que donava el tret de sortida a l’exposició Enric Arderiu i Valls. Vida i Obra. 1868-1920 a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa.

Solé va definir al mestre linyolenc com “un prohom de la nostra comarca”, fent un repàs a la seva biografia que gravita al voltant de dues passions: l’arxivística i la docència. Entre moltes altres iniciatives, Arderiu va ser un dels impulsors del Liceu Escolar de Lleida, on impartí classes de francès fins la seva mort.

Aquesta activitat s’emmarcava dins de la difusió del fons de col·lecció local de les biblioteques de Mollerussa, Bellvís, Bell-lloc d’Urgell, Linyola i Vilanova de Bellpuig

Per la seva banda, Mestre va fer una dissertació sobre la família del seu compatriota i va explicar la vessant catalanista d’una persona “extraordinàriament conservadora”. Explicà el paper cabdal que Arderiu va tenir el 1900 en la Marxa de la Llibertat del catalanisme pel riu Segre des de Lleida fins a Torres de Segre o en l’organització dels Jocs Florals de Lleida fins la seva mort el 1920. L’espectre catalanista d’Arderiu també va ser distingit per Francesc Macià, qui el considerava un dels seus mentors.

Els dos ponents, membre del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, van col·laborar en un llibre editat pel també historiador linyolenc Jordi Soldevila amb aportacions d’una dotzena d’autors d’àmbits diversos. L'exposició Enric Arderiu i Valls. Vida i Obra. 1868-1920 podrà visitar-se a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila fins a mitjans de desembre.