Ivars d'Urgell es traslladarà al Japó per un dia amb el tercer festival Matsuri

La gastronomia jugarà un paper destacat, malgrat que, per primera vegada, no es podrà degustar sushi 
Presentació del festival Matsuri d'Ivars d'Urgell 2024 ©JordiBonilla
photo_camera Presentació del festival Matsuri d'Ivars d'Urgell 2024 ©JordiBonilla

El festival Matsuri de Ponent arribarà el pròxim 27 d'abril a la seva tercera edició a Ivars d'Urgell traslladant una vegada més el Japó al municipi amb una jornada que comptarà amb exposicions, tallers i gastronomia local nipona.

El director de Matsuri de Ponent, Genís Castelló, ha destacat la part gastronòmica de la festa, ja que “hem procurat portar bona restauració en totes les edicions”. L'espai de menjar disposarà d'una selecció de menjar yatai, gyozas, takoyakus i okonomiyakus amb la participació de xefs com Kasa Hanaka, Yoshi Yamazaki, Ignasi Calonge, Ikigai Ramen o Req Matcha. Pel que fa a la beguda, es podrà degustar la cervesa japonesa Newaza.

L'il·lustrador Akira Toriyama, que va morir el passat mes de març, protagonitzarà una de les exposicions amb il·lustracions d'alumnes de l'escola d'art Ondara de Tàrrega i la creació d'un mural d'art urbà. També hi haurà un homenatge a la pel·lícula El meu veí Totoro a càrrec de 35 il·lustradors de renom i un Totoro gegant, una mostra de joguines japoneses i un recull de haikus catalans de Montse Rubinat en cal·ligrafia shodo de Satomi Tanaka.

La fira tindrà lloc d'onze del matí a vuit del vespre, amb oferta gastronòmica fins a les deu

Rubinat i Tanaka presentaran la xerrada Nisshoku - Eclipsi de llum a l'inici del matí i la seguiran diferents xerrades sobre influències japoneses, ramen, joguines o una performance de shodo amb pinzell gegant. La creadora de continguts sobre el Japó, Verónica Paz, moderarà les ponències.

Un dels actes destacats serà la connexió en directe amb el Japó a les tres de la tarda per ballar la dansa tradicional Bon Odori, amb el grup local Minna no Odori i les japoneses Smile Dancers.

“Busquem la part tradicional i d'ensenyança del que és la cultura japonesa portant-ho a Ivars perquè la gent pugui aprendre”, ha explicat Castelló

Hi haurà tallers a càrrec de còmic amb l'Escola Joso, d'origami amb Alicia Neho, kendama amb Mianzi Kendama i teru teru bozu amb Amakuni Reus. Alguns dels tallers requereixen inscripció prèvia el mateix dia al punt d'informació.

Lo Jovent d'Ivars d'Urgell participarà del festival Matsuri tornarà a col·laborar amb la jornada tant en la preparació prèvia com el mateix dissabte. “Matsuri ens permet descobrir molts elements de gastronomia i tradicions que no coneixíem”, ha assegurat la presidenta dels joves, Nicoleta Necreala.

La benvinguda institucional comptarà amb la consol del Consolat General Japonès de Barcelona, Akiko Shikata; la responsable de cultura del Consolat, Anzu Maekawa, i la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret. L'alcalde d'Ivars, Joan Carles Sánchez, ha afirmat que Matsuri “ens torna a posicionar en el mapa del país amb una barreja singular: Ponent i el Japó”.