L’Ajuntament de Mollerussa vol reduir l’IBI dels habitatges que formin part de la borsa de lloguer social

La proposta, que no contempla una pujada de l’IBI, es presentarà al ple extraordinari d’aquest dijous, on també es preveu aprovar l’increment del 10% de la taxa de la brossa fixant-se en 103 € per habitatge

Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos de la carretera de Miralcamp de Mollerussa ©JordiBonilla
photo_camera Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos de la carretera de Miralcamp de Mollerussa ©JordiBonilla

L’equip de govern de l’Ajuntament de Mollerussa presentarà al ple extraordinari del dijous 2 de novembre la proposta de reducció de l’impost sobre béns immobles (IBI) a aquells pisos buits que formin part de la borsa de lloguer social local. La mesura es planteja per l’alta demanda d’habitatge social al municipi i s’aplicarà progressivament descomptant un 50% de la taxa el primer any, un 60% el segon, un 70% el tercer, un 80% el quart i un 95% a partir del cinquè any de formar part de la borsa. L’alcalde Marc Solsona ha explicat que aquest augment del descompte es fa “amb vocació de permanència” i s’aplicarà automàticament, sense necessitat de demanar una bonificació.

Actualment hi ha 62 contractes en curs dins de la borsa de lloguer social de Mollerussa

Pel que fa a la resta d’immobles, l’IBI es mantindrà en el 0,8% en un any que, segons Solsona, “s’està apujant l’impost d’una manera molt forta a molts municipis”. El primer edil també ha explicat que s’ha comptat amb una trentena d’aportacions dels grups a l’oposició, de les quals se n’han tingut en compte algunes per aquesta modificació de l’ordenança.

Contenidors de recollida selectiva a Mollerussa ©JosepAPérez
Contenidors de recollida selectiva a Mollerussa ©JosepAPérez

Al ple d’aquest dijous també es portarà a votació l’augment del 10% de la taxa de la brossa, que arribarà als 103 € per família, a banda dels diferents descomptes i exempcions. El consistori preveu destinar part d’aquest increment a realitzar un estudi que permeti “reduir el cost de la brossa”, en paraules de Solsona. L’objectiu és crear un “model Mollerussa” que es pugui aplicar a partir del 2025, de manera que la capital del Pla d’Urgell pugui optar a subvencions de l’Agència Catalana de Residus.

El contracte actual acaba el 2027 i haurà d’haver-hi un encaix dins de les condicions, ja que rescindir-lo seria “antieconòmic”, ha dit l’alcalde. Dins d’aquest nou model també caldrà veure si algunes zones del municipi poden incloure el sistema de recollida porta a porta, si cal optar per un sistema mixt o si es pot millorar la recollida actual.

L'alcalde Marc Solsona durant la roda de premsa setmanal ©JordiBonilla_2
L'alcalde Marc Solsona durant la roda de premsa setmanal ©JordiBonilla

A banda d’aquestes dues qüestions, l’equip de govern també preveu aprovar la gratuïtat de la zona blava als vehicles zero emissions i el canvi de preu en l’anul·lació de la denúncia, la qual es mantindrà en 3 euros fins una hora després d’haver posat el tiquet, quan passarà a ser de 6 euros. Aquest increment, ha explicat Solsona, es fa per evitar “la picaresca” d’alguns usuaris que preferien no posar tiquet i pagar la posterior multa, ja que els sortia més a compte.

Durant el ple també es constituirà la comissió informativa especial de refugis climàtics, proposada pel Partit Popular i liderada pel regidor popular Miquel Àngel Balao. Hi haurà representació d’un membre de cada grup municipal: Anna Carné (M1R), Rosa Maria Balagué (JxCAT), Letícia Carné (ERC), Alonso Soria (PSC) i Castell Cots (CUP).

Finalment, també se sotmetrà a votació del ple l’extinció dels contractes de les escoles bressol Para-sol i la Quitxalla, de les quals es convocarà el concurs en un altre ple extraordinari previst per aquest novembre. Així mateix, els titulars dels contractes actuals seguiran oferint el servei fins a la resolució del nou concurs.