La sequera i la viabilitat del cultiu del panís centren la XXII Jornada intercomarcal, que obre el programa formatiu de la 150 Fira de Sant Josep de Mollerussa

Redacció | Foto: Fira de Mollerussa

Una setantena de professionals van assistir dijous passat al matí a la XXII Jornada intercomarcal sobre el cultiu del panís al Centre Cultural de Mollerussa, que ha obert, juntament amb la 7a Trobada Empresarial sobre Transformació Digital, el programa formatiu de la 150 Fira de Sant Josep, que se celebrarà del 17 al 19 de març. El director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, va donar la benvinguda als participants de la sessió, la qual es va centrar en el context de la sequera d’enguany i les previsions per a aquest estiu.

És un any especial, va assenyalar Josep Anton Betbesé, de l’IRTA, qui va explicar que ja d’entrada més de la meitat de la superfície destinada anys anteriors al cultiu del panís a les comarques lleidatanes, enguany ja s’han sembrat amb cultius d’hivern com el blat o l’ordi. “En moltes zones no sabem si es podrà regar el panís aquest estiu o no”, va afegir Betbesé. Davant aquesta incertesa, la jornada ha servit per abordar qüestions com “si fent cicles més llargs o més curts del panís podem arribar a salvar la sequera, si podem fer panís o no, si arribem a tenir restriccions importants al juliol i a l’agost i quins cultius d’estiu podrien ser més resistents a la sequera i que poguessin substituir al panís com poden ser el gira-sol, el sorgo o la soja”.

El cultiu del panís ocupava en anys anteriors, fins i tot l’any passat va augmentar, de l’ordre de quaranta mil hectàrees a les comarques lleidatanes, una superfície que enguany ja s’ha reduït en més del 50% optant per cultius d’hivern i que encara ho pot fer més en cas de substituir el panís per altres cultius d’estiu.

Aquesta reducció podria significar una disminució de la renda dels agricultors de cultius extensius en ser Lleida una zona molt rellevant de producció del panís i en ser, aquest i en cas que funcioni bé, un cultiu més rendible que els d’hivern, segons  ha explicat Betbesé, qui afegeix que el context de canvi climàtic preveu que cada vegada hi hagi més episodis de sequera.

A més d’aquesta problemàtica, la jornada va ser el marc també d’altres assumptes sobre aquest cultiu com són la normativa sobre usos de productes fitosanitaris, la plaga de la diabrotica i la presentació de resultats d’experimentació amb noves varietats, tant de panís com de soja.