Els regants del Canal d'Urgell aposten per canviar els seus conreus per d'altres que requereixin menys aigua

Redacció | Foto: Cedida per la CBRCU

La situació de sequera d'enguany ha provocat que els regants del Canal d'Urgell hagin optat per sembrar cereals d’hivern, com el blat i l’ordi, deixant de banda altres com el panís, que requereixen més aigua. Aquesta mesura l'han pres davant les incerteses de la disponibilitat hídrica, ja que la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell (CGRCU) ha admès que, a hores d’ara, resten a l’espera de l’evolució meteorològica per garantir les dotacions i les reserves d’aigua per la pròxima campanya de reg, que s’ha d’iniciar a la primavera. Així, ho va comfirmar el director general de la CGRCU, Xavier Díaz, durant el transcurs de la junta general ordinària, que va tenir lloc aquest diumenge a Mollerussa.

La CGRCU procurarà que els pròxims cultius disposin de l’aigua necessària per no perdre collites, tot i que reconeix que les reserves estan molt baixes, per la qual cosa, les dotacions de reg depenen de les pluges que es produeixen en el que resta d’hivern. La campanya de reg, que s’inicia per Sant Josep, s’acostuma a allargar des de mitjans de març fins a finals de setembre.

Enguany, segons va explicar Díaz, els pagesos han apostat per sembrar un altre tipus de cereals per assegurar-se una collita i uns ingressos mínims en un context d’emergència climàtica.

La situació de sequera estructural ha servit als responsables de la CGRCU per defensar i reivindicar la necessitat d’avançar en el Pla de Modernització dels Canals d’Urgell. En aquest sentit, Xavier Díaz, ha explicat que “ara es demostra més que mai” que és el “moment òptim” d’abordar la modernització en les operacions de transport i aplicació de l’aigua.