L'Espai Cultural dels Canals d'Urgell de Mollerussa inaugura els nous audiovisuals sobre el present i el futur de la infraestructura

Redacció | Foto: Cedida a l'ACN per la Diputació de Lleida

L'Espai Cultural dels Canals d'Urgell (ECCU) de Mollerussa va inaugurar dissabte, 14 de gener, el seu nou discurs museogràfic de dues de les sales expositives situades a la planta baixa. Es tracta d'una proposta immersiva que posa en valor el patrimoni, la cultura, el paisatge i la població del territori regat pels Canals d'Urgell, i que dona a conèixer tant l'actualitat com el projecte de futur d'aquesta infraestructura hidràulica. Amb aquesta inauguració, l'ECCU ha donat el tret de sortida a la commemoració del seu 20è aniversari, en què l'equipament es proposa superar els 3.000 visitants.

El relat de les dues noves sales explica com s'encara el futur dels Canals d'Urgell, després de fer el recorregut que parteix de la història de finals del segle XIX amb la construcció de la infraestructura a la primera sala. La visita s'acaba a la ‘Sala de la gent’, on a través d'una projecció es dona veu als protagonistes del Canal, tots ells interpretats per actors del territori, que a mode d'holograma detallen quin és el seu paper en la infraestructura.

La iniciativa està inclosa dins del projecte Eix 6 ‘Paisatges de Ponent’ del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i està subvencionada pels Fons Feder Catalunya.

L'Espai ubicat als baixos de la Casa Canal, seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU), va rebre el 2022 prop de 3.000 visitants. Ara, amb la nova reforma es vol doblar aquesta xifra.

La inauguració va anar a càrrec del president de la Diputació, Joan Talarn, que va fer la visita acompanyat del president de la CGRCU, Amadeu Ros. Després es va organitzar una visita adreçada a empreses, col·laboradors i altres col·lectius acompanyats per la directora de la Fundació Canals d'Urgell, Maribel Pedrol.

A més, a l'acte també hi van estar presents el director de la CGRCU, Xavier Díaz, altres membres de la junta de govern de la Comunitat i els presidents dels Consells Comarcals del Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià, la Noguera i les Garrigues.