Mascança rep la làpida del diputat Francisco Perpiña assassinat per la banda del Parrot

El diputat va ser segrestat en el terme de Bell-lloc, quan la diligència que el portava a les Corts espanyoles va ser assaltada per l'escamot del Parrot. Els delinqüents van mantenir a Perpiña captiu en un pou al terme de Margalef fins que el van assassinar
Francesc Altisent i Jaume Suau amb la làpida donada ©JosepAPérez
photo_camera Francesc Altisent i Jaume Suau amb la làpida donada ©JosepAPérez

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà ha rebut la donació d’una làpida que conservava la família del diputat a Corts Francisco Perpiña, segrestat i assassinat per un escamot del bandoler Parrot l’any 1846.

Aquesta mort va provocar la detenció i ajusticiament del cèlebre delinqüent i la seva banda; el polític havia aconseguit una important rellevància tant en l'àmbit català com espanyol per la qual cosa les autoritats van desplegar un gran operatiu per detenir als autors del segrest i la posterior mor de Perpiña. L'operatiu va cloure amb ajusticiament de Parrot, al cementiri de Lleida i a la resta de la banda se’ls va aplicar la ‘llei de fugues’, argument legislatiu per poder ajusticiar-los mentre corrien per fugir.

La làpida del congresista Francisco Perpiña assasinat pel Parrot ©JosepAPérez
La làpida del congresista Francisco Perpiña assasinat pel Parrot ©JosepAPérez

La donació l’ha dut a terme l’empresari de serveis funeraris Francesc Altisent, que pertany a la descendència de Perpiña, segons explica el president de Mascançà, Jaume Suau. El diputat va ser segrestat en el terme de Bell-lloc, quan la diligència que el portava a les Corts espanyoles va ser assaltada per l'escamot del Parrot. Els delinqüents van mantenir a Perpiña captiu en un pou al terme de Margalef fins que el van assassinar.

El seu descendent, Francesc Altisent es va assabentar de l'existència de la làpida, una peça elaborada amb ferro colat, i la va adquirir i conservar fins ara, que va decidir poder donar-la a conèixer a través d'una entitat que se'n pogués responsabilitzar.

Jaume Suau explica que Mascançà es va comprometre a custodiar la pesa fins que es pugui dipositar en algun equipament cultural, o es decideixi emprendre el projecte perquè la comarca del Pla d'Urgell pugui comptar amb el seu museu.

Els responsables del Centre d’Investigacions del Pla d’Urgell ©Mascançà
Els responsables del Centre d’Investigacions del Pla d’Urgell ©Mascançà

Mascançà renova la junta

El Centre d’Investigacions del Pla d’Urgell Mascançà ha renovat la seva junta directiva en l’última assemblea de socis celebrada aquest mes de març, i ha revalidat la presidència a l'actual responsable Jaume Suau.

Suau és president de Mascançà des de l’any 2019, quan va succeir Joan Yeguas. També han revalidat el seu càrrec, obtingut el 2019, el vicepresident, Ton Solé, i el tresorer, Josep Maria Cabau. Pel que fa al lloc de secretariat, Jordi Robles deixa la junta i agafa el relleu Esteve Mestre.

L'historiador i escriptor, Daniel Altisent continuarà al capdavant de la revista d’estudis Mascançà que publica anualment l'entitat.