Meliha Merdić guardonada amb el Reconeixement Ànima Abba Melaku dins els premis Ànima de Mollerussa

Els reconeixements també atorgava els premis Ànima d’Honor Àngel Pujol, en aquest cas a persones i entitats locals per la seva tasca social en l’entorn més proper, que han correspost a Roser Garrofé, Rosa Palau, Josep Àngel Lavín, la Casa d’Aragó i el Club Tennis Taula Mollerussa
Meliha Merdić membres del jurat i el missioner Ángel Olaran ©JosepAPérez
photo_camera Meliha Merdić membres del jurat i el missioner Ángel Olaran ©JosepAPérez

“No volem que les atrocitats contra les dones bosnianes es considerin delictes o agressions sexuals, volem que es considerin crims de guerra” explicava Meliha Merdić, fundadora de l’associació Dones víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina. L’activista ha estat guardonada amb el Reconeixement Ànima Abba Melaku dins els premis Ànima de Mollerussa.

Vesprada del lliurament de Premis Ànima de Mollerussa ©CIS
 Els guardonats dels premis Ànima d’Honor Àngel Pujol ©CIS

Merdić explica que l’entitat treballa des de l’any 2003 amb l’objectiu de documentar “els crims de guerra” per donar suport a les víctimes i poder identificar i denunciar als autors. Fins a la data l’associació ha recopilat el testimoni de 5501 dones però també 286 homes. L’activista destaca que de les entrevistes també han sorgit 62 infants que van ser fruit de les violacions.

Tota la informació que recullen s’eleva als tribunals de justícia bosnians, amb la voluntat que es puguin transformar en procediments penals.

Des del Centre d'Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, entitat que impulsa el reconeixement, amb l’Ajuntament de Mollerussa, el seu president, Josep Maria Pujol, explicava la similitud amb l’actual conflicte etíop, el castic de les tropes governamentals sobre el Tigray ha sigut molt cruel i el missioner Angel Olaran, demanava a Meliha Merdić assessorament per poder iniciar un procediment semblant amb les dones que han patit “crims de guerra” en la regió on treballa el missioner basc.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona feia referència al paral·lelisme del conflicte dels Balcans, que després de trenta anys encara manté seqüeles que no s'han resolt, amb el més recent conflicte a la regió etíop del Tigray, on la violència sexual encara es continua utilitzant com a arma de guerra. Solsona també ha recordat que Mollerussa i les terres lleidatanes es van bolcar del 1992 al 1995 en accions de suport a la població de Bòsnia Hercegovina.

Vesprada del lliurament de Premis Ànima de Mollerussa ©CIS
Vesprada del lliurament de Premis Ànima de Mollerussa ©CIS

Per la seva banda l'exdirector general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila, destacava “treballar aquest tema en una societat i un context difícil com és la cultura del seu país sent ella mateixa víctima d’aquest delicte i posar llum i intel·ligència a unes actuacions que sovint s’intenten negar o es volen tapar”.

Palmarès del Reconeixement Ànima Abba Melaku dels premis Ànima de Mollerussa
2016: ONG Defensa Civil Siriana (Cascos Blancs)
2017: Meir Margalit (Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem)
2018: Helena Maleno Garzón (Caminando Fronteras)
2019: Henry Acosta Patiño (Colòmbia)
2020: Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga
2021: Amina Hussein (Kurdistan)
2022: Lluís Caelles (TV3)
2023: Meliha Merdić (Dones víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina)
Meliha Merdić i l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona ©JosepAPérez
Meliha Merdić i l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona ©JosepAPérez

Els reconeixements també atorgava els premis Ànima d’Honor Àngel Pujol, en aquest cas a persones i entitats locals per la seva tasca social en l’entorn més proper, que han correspost a Roser Garrofé, Rosa Palau, Josep Àngel Lavín, la Casa d’Aragó i el Club Tennis Taula Mollerussa.