Miralcamp viatja fins a Mèxic per agermanar-se amb Tepeji del Río

Redacció | Foto: Ajuntament de Miralcamp

Un equip de representants viatja a Mèxic per signar el document d'agermanament, que marcarà l'inici d'una nova relació que promourà l'intercanvi cultural a banda i banda de l'Atlàntic.

Aquest agermanament sorgeix del vincle establert recentment entre dos arbres característics d'ambdues poblacions, l'Alzinerà del Quelàs i l'Árbol Buzón, una aliança promoguda a través de la poetessa Dolors Sans i la historiadora i promotora cultural María Guadalupe Huicochea per la similitud entre les històries dels dos arbres.

L'equip de representants d'aquest viatge són: l'alcaldessa de Miralcamp, Carme Ribes; el tinent d'alcalde i regidor d'Educació, Sanitat, Medi Ambient, Jaume Verdés; la regidora de Joventut, Festes i Esports, Sara Cambray; la poetessa i protectora de l'Alzinera del Quelàs, Dolors Sans; i la també protectora i cuidadora de l'alzina, Josefina Sans.

La signatura es va fer amb, Salvador Jiménez Calzadilla, alcalde (allà Presidente Municipal Constitucional) de Tepeji del Rio.

Així, fins al dia 11 d'octubre, els representants de Miralcamp seran convidats a Tepeji del Río per signar el document d'agermanament entre els dos pobles i assistir a un seguit d'actes que els mexicans han preparat especialment per mostrar la cultural local i la seva història als miralcampins a través d'activitats com tours, mostres gastronòmiques, visites en museus i zones arqueològiques, trobades amb comunitats indígenes i celebració de cerimònies tradicionals.

Per l'efemèride, els miralcampins també han preparat per als mexicans un seguit de material relacionat amb l'Alzinera del Quelàs i la seva història, com documents audiovisuals, una figura de l'arbre i, fins i tot, una nova samarreta de l'alzina.

L'alcaldessa de Miralcamp, Carme Ribes, espera que aquesta trobada marqui l'inici de l'apropament entre els dos municipis units pels dos arbres: "Molts cops els pobles s'agermanen perquè comparteixen nom, o bé per motius històrics. Nosaltres ho fem per aquests dos arbres singulars. Tot això vol dir que ells han posat al mapa aquest poblet petit del Pla d'Urgell que és Miralcamp, i nosaltres hi hem posat Tepeji del Río", manifesta.

L'alcaldessa explica que l'Ajuntament de Miralcamp ja ha presentat un projecte per aplicar a una subvenció a la Generalitat de Catalunya que promou la internacionalització dels ens locals de Catalunya i que sufraga fins al 80% dels costos d'aquesta mena de projectes, amb la qual esperen "poder fer moltes coses" juntament amb Tepeji del Río, població ara estretament lligada amb Miralcamp: "En un futur i un cop ja ens hàgim agermanat, ells també vindran a visitar-nos, i nosaltres també dedicarem uns dies a mostrar-los la nostra cultura i riquesa. Signar aquest document és l'inici d'un intercanvi cultural, i també empresarial i turístic", assegura Ribes.