La Mostra d'Oficis i Artesania s'enmarca en la programació de les Jornades Culturals del 2023

Les entitats i veïns del municipi preparen durant l'any productes artesans com la ratafia, embotits o sabons artesans, i uns dies abans de la mostra la base per elaborar orelletes, que oferiran als visitants el dia 21 de maig 
Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella ©JosepAPérez
photo_camera Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella ©JosepAPérez

Fondarella fa una parada en la programació de les Jornades Culturals per dedicar un espai a la pedagogia històrica i tradicional, transformant el municipi en Mostra d'Oficis i Artesania. Una festa que no tan sols ha sigut eina de divulgació del poble del Pla d'Urgell i de l'evolució de moltes de les tasques rurals, sinó que ha servit d'eina de cohesió social.    

Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella ©JosepAPérez
Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella ©JosepAPérez

La Mostra d'Oficis i Artesania va néixer amb la voluntat de recuperar les arrels de la societat i la cultura popular del nostre entorn, i sobretot per traslladar un xic de memòria històrica a les noves generacions; per aquest motiu un cop a l'any els carres de Fondarella fan un salt en el temps als orígens de les activitats rurals tradicionals. El visitant pot conèixer com es treballaven alguns dels oficis més representatius de l'entorn rural com el cabassaire, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, l'artesà d'instruments, el canyissaire, el terrissaire, l'espardenyer, l'esclopaire, el toneler, el matalasser, el picapedrer, o l’esquilador d’ovelles.

La Mostra d'Oficis i Artesania celebrarà el diumenge 21 de maig, la setzena edició amb un programa d'activitats que arrencarà a les deu del matí, amb la representació d'una trentena d'oficis antics, que es compaginaran amb una mostra expositiva de productors locals i complements d'artesania

Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella ©JosepAPérez
Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella ©JosepAPérez

Les entitats del municipi preparen durant l'any articles com la ratafia, embotits o sabons artesans, i uns dies abans de la mostra la base per elaborar orelletes, una mostra de la cohesió entre els veïns i les diverses entitats, que es bolquen en l'organització d'aquestes activitats, i altres paral·leles com l’elaboració de caliquenyes, o bé embalar alfals utilitzant una premsa manual.

Les associacions han preparat un seguit de representacions que simularan la vida i rutines d'aquells temps. La Mostra d'Oficis i Artesania es converteix en visita obligada del públic familiar, que podrà gaudir d'una àmplia varietat d'activitats culturals, gastronòmiques i de lleure, així com diferents tallers per treballar la terrissa o la fusta, elaborar penjolls, pintar murals i fomentar el reciclatge.  

Jornades Culturals

El programa de les Jornades Culturals continuarà fins al 17 de juny amb un seguit d'activitats que inclouran, cultura, música, esports, xarrades entre altres propostes.

DISSABTE, 13 DE MAIG

A les 20:30 h, a la sala d’actes, EMBOTITS DEL MÓN, FORMATGES I VINS DE LA TERRA, amb la Cristina Bonet. (*Inscripcions fins al dia 11 de maig a l’Ajuntament).

DIMARTS, 16 DE MAIG

A les 20.00 h, a la sala d’actes, SHOW COOKING, des de Teresa Carles Healthy Foods, ens porten les alternatives veganes.

DIJOUS, 18 MAIG

A les 15.00 h, a l’escola Minyons d’Urgell, rebrem la visita del POSTU amb la seva campanya solidària amb l’AFANOC i les #postuxapes.

DIVENDRES, 19 DE MAIG

A les 20.00 h, a la sala d’actes, acte de RECONEIXEMENT al Dr. Josep Maria Garcia Deza en el decurs del qual podrem saludar-lo i agrair-li la seva dedicació al poble de Fondarella al llarg de tants anys. Hi haurà un refrigeri per a tots els assistents.

DIUMENGE, 21 DE MAIG

De 11.00 h a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h, als carrers del poble, XVI MOSTRA D’OFICIS I ARTESANIA.

DIMECRES, 31 DE MAIG

A les 19.00 h, a la sala d’actes, la xerrada SEPSIS I EINES DIAGNÒSTIQUES, amb l’Eduard Guerrero.

DIVENDRES, 2 DE JUNY

A les 20.00 h, a la sala d’actes, TALLER DE CUINA i tot seguit prepararem els millors CÒCTELS amb el Pau, actualment treballador de la Boscana.

DISSABTE, 3 DE JUNY

A les 22:00 h, a la plaça de l’Ajuntament, la companyia Factoria del Moviment, ens porta l’ESPECTACLE DE BALL: Necessito un Like.

DIMECRES, 7 DE JUNY

A les 19.00 h, a la sala d’actes, la Rosa de Cal Menut ens porta les seves millors RECEPTES de cuina.

DISSABTE, 10 DE JUNY

A les 18.00 h, a la pista esportiva, 3a TROBADA GEGANTERA DE FONDARELLA

DIJOUS, 15 DE JUNY

A les 20.30 h, a la sala d’actes, TALLER SANITARI DEA, per aprendre a utilitzar el desfibril·lador extern automàtic. A càrrec de l’empresa Cardiosos.

DIVENDRES, 16 DE JUNY

A les 20.00 h, a la sala d’actes, COM ES PREPARA UN PARTIT el àrbitre i el VAR, a càrrec de Xavier Estrada.

DISSABTE, 17 DE JUNY

A les 11.30 h, a la pista esportiva, FESTIVAL DE FINAL DE CURS dels alumnes de l’Escola Minyons d´Urgell, dirigits pels mestres de l’escola.

A la tarda, S’OBREN LES PISCINES, abonaments a l’Ajuntament a partir del 7

de juny.

DIJOUS, 22 DE JUNY

A les 19.30 h, a la pista esportiva, ENTREGA D’ORLES als alumnes d’I2 de   l’Escola Bressol Lo Caragolet.

DIVENDRES, 23 DE JUNY

A les 19.00 h, a la Plaça de l’Ajuntament per venir a Mollerussa, a recollir la FLAMA DEL CANIGÓ. Els nens i nenes que ho vulguin, es podran inscriure a l’Ajuntament fins al dia 16 de juny. 

A les 22.00 h, encesa de la foguera i, tot seguit, a la pista esportiva, REVETLLA DE SANT JOAN amb L’ALBERT SHOW i DISCO MÒBIL.

Hi haurà coca i còctel de cava per a tots els assistents.

DIMECRES 28 I DIJOUS 29 DE JUNY

De 19.00h a 21.00 h, a la sala d’actes, el Cristian i l'Adrià ens apropen al món dels dj's amb un taller per aprendre a punxar. *Inscripcions a l’Ajuntament.

DIMECRES 28 I DIJOUS 29 DE JUNY

De 19.00h a 21.00 h, a la sala d’actes, el Cristian i l'Adrià ens apropen al mon dels dj's amb un taller per apendre a punxar. *Inscripcions a l’Ajuntament.

DISSABTE, 1 DE JULIOL

A les 19.00 h, XXIX FESTA DE LA BICICLETA, Sortirem de la Plaça Unió,      donarem un tomb pel terme del nostre poble. En finalitzar el recorregut, a la zona

esportiva, es farà el SORTEIG D’UNA BICILETA entre tots els participants.

Al vespre, SOPAR DE GERMANOR, a la pista esportiva.

DIUMENGE, 2 DE JULIOL

Comencen els BALLS D’ESTIU, a la pista esportiva cada diumenge a les 20.00 h.

Preu per l’entrada: 8€ per parella.

DIVENDRES, 7 DE JULIOL

A les 22.00 h, CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA. Sortirem de la Plaça Unió i acabarem el recorregut a les piscines on s’oferirà un gelat als participants.

Les piscines estaran obertes al BANY NOCTURN fins la 1 de la matinada.

DIVENDRES, 14 DE JULIOL

A les 21.00 h, a la sala d’actes, TALLER DE FOTOGRAFIA NOCTURNA I LIGHT PAINTING, a càrrec del fotògraf Carles Domènech.

DISSABTE, 15 DE JULIOL

A les 22.00 h, a la zona esportiva, FESTA BLANCA, a càrrec de l’Associació Gegantera de Fondarella.

2on CONCURS DE FOTOGRAFIA

Des de la Comissió de Festes, tornem a organitzar el 2on Concurs de Fotografia de   Fondarella, aquest any amb la temàtica “L’AIGUA”.

Les bases del concurs es publicaran el dia 1 de juny a la web municipal:

www.fondarella.cat