El nou Ajuntament d’Ivars d’Urgell 'evoluciona' el sistema de la construcció amb tàpia

El projecte de recuperació de l'equipament es va adjudicar a l’empresa local Gerbec que ha aplicat tècniques de bioconstrucció amb elements industrialitzats de terra crua, per tal d'evolucionar sobre els murs originals
Nou edifici de l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Nou edifici de l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell ©JosepAPérez

L’Ajuntament d’Ivars d’Urgell té previst que les obres del nou consistori estiguin enllestides a finals de setembre. El nou equipament ha sigut una evolució de l’edifici de les antigues escoles, que es van construir amb tàpia. L'edifici que es va construir a jova, segons fons del municipi, va acollir al marge de les escoles, la llar de jubilats, el consultori mèdic, i la cooperativa tèxtil.
 

Interior de l'edifici de les antigues escoles d'Ivars ©JosepAPérez
Interior de l'edifici de les antigues escoles d'Ivars ©JosepAPérez

El projecte de recuperació de l'equipament es va adjudicar a l’empresa local Gerbec que ha aplicat tècniques de bioconstrucció amb elements industrialitzats de terra crua, per tal d'evolucionar sobre els murs originals. Segons explica l’alcalde d’Ivars, Joan Carles Sánchez aquesta evolució del mateix sistema constructiu ha sigut el que ha convertit en singular l’edifici. Sánchez va destacar que el municipi del Pla d'Urgell s'ha caracteritzat per les seves iniciatives singulars i aquesta n'és una més.

En els darrers mesos estudiants de diverses facultats catalanes han visitat les obres, i al mes de mar ho van fer una representació estudiants d’arquitectura de la Washington University St Louis.

Sánchez afegia que les característiques de singularitat l’ha completat la coberta de l’edifici que és dur a terme amb peces prefabricades d’argila i no amb les tradicionals teules

Nou edifici de l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell ©JosepAPérez
Nou edifici de l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell ©JosepAPérez

L’Ajuntament d’Ivars va haver de licitar dos cops el projecte, a causa de l’incompliment del contracte de la primera adjudicatària, la qual va haver de compensar al consistori pels perjudicis causats. El segon contracte es va tancar amb un pressupost de 458.000 euros. 

Pel que fa a l’actual edifici consistorial, aquest està afectat pel planejament urbanístic municipal i en el seu moment s’haurà d’enderrocar per convertir-lo en un espai verd.