S'exposa part de la col·lecció Victòria Antó a la Casa Canal de Mollerussa

Foto: Castell del Remei.

Més de 50 peces de la col·lecció particular Victòria Antó d’indumentària antiga, que es conserva a la casa-palau del Castell del Remei, s’exposen durant tot el mes de juny a la Casa Canal de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, a Mollerussa.

L'exposició duu per títol Aixovars, i consisteix en una mostra organitzada per la Fundació Canals d’Urgell en col·laboració amb la Fundació Castell del Remei. Es tracta de la col·lecció particular més gran del país amb més de 1.000 peces, la majoria catalogades per tècnics i personal qualificat, que va començar com una afició fa gairebé quaranta anys. Si bé la procedència de les peces és a través de l’adquisició, la col·lecció també accepta donacions.

Victòria Antó té la voluntat que les peces s’exposin per tal de reivindicar i honorar tota una generació de dones anònimes i com a valuós testimoni de la història i cultura que permet endinsar-se en un temps ja llunyà. Per això la mostra serveix tan bé a l’objectiu de la directora de la Fundació Canals d’Urgell, Maribel Pedrol, que pretén destacar les diferències socials al Canal mitjançant la vestimenta femenina a principi del segle XX.

En aquest sentit, val a dir que les peces s’han exhibit en diverses poblacions catalanes. Cal destacar les exposicions celebrades al Museu de Lleida, que va editar un catàleg que també pot ser consultat en línia mitjançant l’enllaç i la del Castell del Remei l’any 2019. La col·lecció és ben viva i ampliada constantment per part de la seva propietària.