El Pla d’Urgell, dins de l’1% de territoris europeus en alerta per sequera, segons Copernicus

A Catalunya només tres comarques han estat incloses en la categoria més greu de falta d’aigua a la Unió Europea dins de les dades recollides pels satèl·lits del programa europeu Copernicus

Finca de panís que ha patit la sequera al Pla d'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Finca de panís que ha patit la sequera al Pla d'Urgell ©JosepAPérez

L'Observatori Europeu de la Sequera ha ubicat la major part del Pla d’Urgell dins de l’1% de territoris de la Unió Europea en estat d’alerta per sequera, el més greu dels tres rangs en que classifica les zones amb problemes per falta d’aigua, per davant de la supervisió i l’avís. L’informe s’ha elaborat amb les dades dels satèl·lits del programa Copernicus, que també assenyalen la gravetat de les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès.

El nord i l’est de Catalunya s’ubiquen dins de l’estat d’avís, mentre que el Ripollès hi consta en supervisió

Detall de Catalunya en el mapa on consten els diferents nivells de sequera ©Copernicus
Detall de Catalunya en el mapa on consten els diferents nivells de sequera ©Copernicus

El creixement de vegetació en aquestes tres comarques està patint efectes negatius per la manca de pluges i la baixa humitat del terreny, tal com explica Copernicus. Els resultats s’estableixen a partir de dades meteorològiques i hidrogràfiques, combinades amb les de teledetecció obtingudes pels satèl·lits.

En aquest informe, actualitzat aquest dimarts amb observacions fetes entre l’11 i el 20 d’octubre, també es destaquen algunes “zones recuperades” com una part de les Garrigues. Aquesta etiqueta serveix per explicar territoris on la pluja i el creixement de la vegetació han recuperat els seus nivells estàndards.