La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell commemora la primera dècada al Poal

La Trobada Gegantera del Pla d'Urgell va néixer fa deu anys i des de les hores s’han creat sis nous grups geganters a Golmés, Castellnou de Seana, Ivars d’Urgell, Linyola, Sidamon i el Palau d’Anglesola

Trobada Gegantera Sidamon 2018 ©JosepAPérez
photo_camera Trobada Gegantera Sidamon 2018 ©JosepAPérez

El Pla d'Urgell commemora el dissabte 6 de maig la desena edició de la Trobada Gegantera, una plantada històrica que consolida la iniciativa que va néixer de manera modesta amb els escassos col·lectius que en aquell moment hi havia a la comarca, però amb una clara voluntat de promocionar la cultura popular i tradicional del món geganter; i d'aquesta manera va sorgir el calendari geganter del Pla d'Urgell.

Trobada Gegantera Mollerussa ©JosepAPérez
Trobada Gegantera Mollerussa ©JosepAPérez

Des la creació d’aquesta festa han sorgit sis nous grups geganters a la comarca: la colla gegantera “el Gabatxet” de Golmés, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Geganters i Grallers d’Ivars d’Urgell, Colla Grallers, Tabalers i Geganters “GRATALI” de Linyola els Grallers, la colla gegantera “els Pelagalls” de Sidamon i la colla gegantera del Palau d’Anglesola. Que s'han afegit als més veterans la colla de Geganters i Grallers de Bellvís, la colla gegantera de Miralcamp, la Colla gegantera i grallera l’Arreu de Mollerussa i Grallers Els Descordats de Torregrossa.

La convocatòria ha tingut un caràcter itinerant des del seu inici recorrent els municipis de  Golmés (2012), El Palau d’Anglesola (2013), Castellnou de Seana (2014), Bell-lloc d’Urgell (2015), Ivars d’Urgell (2016), Linyola (2017), Sidamon (2018), Fondarella (2019) i Barbens  (2022)

Enguany el municipi amfitrió serà el Poal que reunirà les colles de la comarca el dissabte a partir de dos quarts sis de la tarda, amb una plantada

Trobada Gegantera a Golmés ©JosepAPérez
Trobada Gegantera a Golmés ©JosepAPérez

de trenta gegants a la plaça Catalunya. Tot seguit, com és tradicional gegant i grallers duran a terme la cercavila pels carrers i places del municipi, per acabar, a la mateixa plaça amb els balls de lluïment.

En el marc de la Trobada s’escolliran els gegants “Hereu i Pubilla del Pla d’Urgell 2023” i es proclamarà el títol Geganter o Gegantera d’Honor del Pla d’Urgell 2023 en reconeixement del compromís amb la cultura gegantera, al territori i a la comarca.

Per commemorar el desè aniversari el divendres 5 de maig, a 2/4 de 4 de la tarda, es realitzarà els tallers educatius sobre la cultura gegantera a l’alumnat de l’Escola El Roser del Poal.

Cartell Gegants Poal
Cartell Gegants Poal