La sequera complica la campanya dels regants dels Canals d’Urgell

El director general de la infraestructura hidràulica, Xavier Díaz adverteix que si la situació contínua caldrà plantejar una planificació de regadiu concreta perquè serà difícil abastir el reg de l’Urgell i el del Segarra-Garrigues al mateix temps
Regant en una finca de cereals al terme de Bellvís ©JosepAntonPérez
photo_camera Regant en una finca de cereals al terme de Bellvís ©JosepAntonPérez

Els regants dels Canals d’Urgell han alçat aquest dilluns, setmanes més tard del que solia ser habitual, la majoria de pales dels regadius que abasteix la infraestructura, conscients que la situació bé essent crítica amb les reserves actuals dels embassaments, les més greus dels darrers quinze anys; amb una restricció del 40% de cabal als cultius.

Segons ha explicat el director general de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), Xavier Díaz “si es fa una previsió pessimista amb una primavera sense pluges, la campanya es podria allargar fins al 20 d’agost”, tot i que caldrà incrementar les restriccions i no es permetran segones collites; “aquesta pràctica permetia plantar un cultiu d’hivern com el blat o l’ordi i quan se segava al juny es plantava una altra varietat d’estiu com el panís”.

Regant en una finca al terme de Puiggrós ©JosepAntonPérez
Regant en una finca al terme de Puiggrós ©JosepAntonPérez

En la junta general de la CGRCU, que es va celebrar el 26 de febrer d’enguany, Díaz va explicar que els regants havien optat per sembrar cereals d’hivern, com el blat i l’ordi, deixant de banda altres com el panís, que requereixen més aigua.

El director general va afegir que el panís és un cultiu poc recomanat, perquè necessita molta aportació hídrica, i per aquest motiu els pagesos hauran d’apostar pel gira-sol, la soja o el sorgo si volen tenir garanties de producció

Regant en una finca de cereals al terme de Bellvís ©JosepAntonPérez
Regant en una finca de cereals al terme de Bellvís ©JosepAntonPérez

Als regants també els preocupa la situació del sector fruiter, i esperen poder disposar de suficient cabal aquest estiu per tota la producció que depèn de l’Urgell. Els arbres tot just han començat a florir i en els següent pas de creixement és quan més quantitat d’aigua necessiten per la qual cosa amb les previsions actuals la producció disminuirà.

Xavier Díaz considera que "durant la sequera de 2008 la situació ja va ser força complicada i a més a més no es van prendre les mesures que s’han adoptat enguany". El director general ha afegit que “si la sequera continua a llarg termini caldrà plantejar una planificació de regadiu concreta, ja que serà difícil abastir el reg de l’Urgell i el del Segarra-Garrigues al mateix temps”.  

En la junta general del mes de febrer, Díaz va pronosticar que la “situació de sequera estructural ens obliga a reivindicar la necessitat d’avançar en el Pla de Modernització dels Canals d’Urgell”. En aquest sentit, Xavier Díaz, va explicar que “després de comprovar que les decisions de la campanya de reg estan en l’aire, mentre continuem avançant en el pla d’obres ordinàries, ara es demostra més que mai que és el moment òptim d’abordar la modernització en les operacions de transport i aplicació de l’aigua”, amb un canvi de connexions amb el Segarra-Garrigues a partir de l’harmonització del sistema Noguera-Pallaresa amb el Segre.