Joves d'arreu de Catalunya restauren l'entorn de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

L'objectiu del camp de treballs és renovar i restaurar un ecosistema i un hàbitat degradat, mitjançant les intervencions dels joves interessats, i que permetrà diversificar a la vegada la fauna i la flora de l'entorn del parc natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana ©JosepAPérez
photo_camera Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana ©JosepAPérez

L'Estany d'Ivars i Vila-sana torna a acollir un dels divuit caps de treball que l'Agència Catalana de la Joventut impulsa arreu de Catalunya, un escenari que enguany han triat vint-i-dos joves procedents de tot el país, que fins al 5 d'agost reprendran els treballs d'any anteriors.

Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana ©JosepAPérez
Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana ©JosepAPérez

En l'edició del 2022 es van dur a terme entre altres accions, l'obertura de nous camins per a l’ús públic; la previsió d'enguany seria continuar amb aquesta dinàmica per tal de seguir la línia de treball i obrir nous senders pendents. A banda de fer un manteniment als itineraris ja oberts, també es col·locarà la nova senyalització amb tòtems de fusta.

L'objectiu del camp de treballs és renovar i restaurar un ecosistema i un hàbitat degradat, mitjançant les intervencions dels joves interessats, i que permetrà diversificar a la vegada la fauna i la flora d’aquell indret

Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana 4
Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana 4

Aquest dimecres la directora general de l'Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós va visitar l'espai natural del Pla d'Urgell par tal de conèixer l'activitat que hi duen a terme joves entre els 14 i 18 anys. Segons explicava Girós enguany la convocatòria de caps de treball ha tornat a recuperar xifres del 2019, en les 18 propostes hi ha hagut un total de 320 inscripcions. Les temàtiques preferides per als joves solen ser les de caràcter mediambiental, arqueològiques o de temàtiques socials, afegeix la responsable de l'agència de la joventut. El camp de treball és gestionat, com en edicions anteriors per monitors de la cooperativa de lleure Quàlia.

La gràcia dels camps de treball és precisament que els nois i noies marxin dels seus llocs de residència, d'una banda, per fer noves amistats i per altra poder conèixer la singularitat d'altres llocs del país

Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana ©JosepAPérez
Camp de treball Estany d'Ivars i Vila-sana ©JosepAPérez

Girós destaca que els joves fan les inscripcions segons les seves preferències, però l'adjudicació final es fa per sorteig, aquesta circumstància en la majoria dels casos, fa possible que els nois i noies arribin a congeniar amb activitats i paratges en els quals no hi havien pensat, però, en canvi, els aporten una nova experiència.

Va acompanyar a la directora general el president del Consell Comarcal Carles Palau, qui va assegurar que els camps de treball al marge de les tasques del programa, també representen una eina de divulgació de l'espai natural de l'Estany, així com les singularitats del Pla d'Urgell. Palau va fer referència a la situació delicada en la qual es troba la llacuna, a conseqüència de la sequera, "de moment aquesta és la prioritat, gestionar la situació", hi ha projectes, però previstos que s'aniran desplegant progressivament.