Els regants de l'Urgell salven una campanya que qualifiquen com la més complicada dels darrers 50 anys

binary comment
photo_camera binary comment

Redacció | Foto: Oriol Bosch

Les pluges de l'agost i el setembre han permès salvar al darrer minut la campanya als regants del Canal d'Urgell. Aquesta infraestructura hidràulica centenària aporta aigua a cultius de cinc comarques de Ponent. L'aigua no es tancarà fins al 25 de setembre, però ara ja pràcticament no rega ningú. El president de la comunitat, Amadeu Ros, admet que a causa de la sequera, la campanya ha estat la més complicada dels darrers 50 anys. Les alarmes es van encendre al juliol, quan el Segre es va quedar amb només 3 metres cúbics d'aportació al sistema Oliana - Rialb. Ros creu que la crisi climàtica posa de manifest la necessitat de modernitzar amb urgència el Canal d'Urgell per assegurar la producció d'aliments en un futur.

Ros assegura que "s'ha patit una mica" per acabar la campanya de reg, però al final, gràcies a la gestió conjunta amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i a les pluges que han arribat tard, però han arribat, s'han pogut salvar tots els cultius, tret d'alguna "cosa residual". La campanya quedarà definitivament tancada al 25 de setembre, quan es tanquin les comportes de canal, però actualment, ja pràcticament ningú rega perquè en els darrers dies ha plogut i molts cultius, o ja s'han collit, o ja no necessiten més aigua per acabar el cicle de creixement.

Ros remarca que la sequera ha estat general a tot el món, i a Europa sobretot, però afegeix que la calor ha estat el factor que més ha perjudicat el desenvolupament de les collites. S'ha pogut notar en els calibres de la fruita de llavor com la pera conference i la poma Golden, que enguany són més petites del que és habitual a causa dels cops de calor. Així mateix, també s'està començant a notar aquesta pujada continuada de les temperatures en el panís, que als que s'ha començat a collir, ja es constata un descens dels quilos de producció.

En 50 anys, Ros destaca que és la primera vegada que el Segre s'ha quedat al juliol amb 3 metres cúbics d'aportació al sistema d'embassaments Oliana-Rialb. Així mateix, el Valira, que és el principal afluent, també va quedar pràcticament sec. A principis de campanya, la CHE va pronosticar 170 hectòmetres d'aportacions per la neu acumulada al Pirineu, però a causa de la calor avançada, aquesta aportació es va reduir a 70 hectòmetres.