Unió de Pagesos alerta que el fort vent de la tempesta d’ahir a la Plana de Lleida va fer caure a terra fins al 60% de diferents varietats de pera

Redacció | Foto: Unió Pagesos

Unió de Pagesos adverteix, en una primera valoració, que les fortes ratxes de vent que van arribar a 100 km/h i van precedir a la tempesta d’ahir a la Plana de Lleida van fer caure a terra diferents varietats de pera que ara està collint la pagesia. El vent va afectar sobretot a poblacions del Segrià (Torrefarrera, Vilanova de Segrià, Rosselló, entre altres), la Noguera (Térmens) i les Garrigues.

En algunes finques de Torrefarrera (Segrià) l’afectació va arribar al 60% en pera alejandrina, i en algunes de Benavent de Segrià, entre el 45% i el 65% en pera conference. A Térmens (Noguera), on la pagesia ha collit la meitat de la conference, la tempesta va afectar entre el 10% i el 20% d’aquesta varietat, encara que també van patir danys l’alejandrina i l’abate fetel.

El sindicat demana al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural una valoració ràpida i acurada dels danys, també en el cas de les finques on hagi començat la collita, per poder indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.