2a edició del Festival Gastromusical Sota Port a Tavascan “Tasta i sint les nostres montanyes”

Redacció | Foto: turismodeobservacion.com

Sota el lema "tasta i sint les nostres montanyes" i després dels dos anys de pandèmia, el pròxim 20 d'agost es reprèn la 2a edició del Festival Gastro-musical de Tavascan, rebatejat amb el nom de "Sota Port". Aquest esdeveniment sorgeix amb el triple objectiu de promoure el producte local i donar a conèixer grups de música del Pirineu, a l'hora que es reivindiquen els llaços transpirinencs. A la tarda, el mercat de degustació de productes locals ofereix la possibilitat de menjar i beure tot gaudint de la gastronomia del Pallars Sobirà. Paral·lelament, es podrà participar en les diverses activitats programades que afavoriran la història i cultura locals. Com a tota festa no hi podrà faltar la música, així doncs es comptarà amb dos concerts de grups vinculats a l'Alt Pirineu que amenitzaran l'esdeveniment.

Per tal de donar a conèixer la qualitat i promoure el consum del qual es produeix i s'elabora al Pallars Sobirà, al mercat de degustació hi participarà una mostra de formatges, vi, cervesa i hamburgueses de carn del país, que els visitants podran tastar. Al cartell s'hi reflecteixen els valors que vol transmetre el festival, i és un exemple més de l'aposta pel talent local, ja que és realitzat per una il·lustradora del mateix municipi. Complementant la part gastronòmica i musical del festival, també estan programades diverses activitats dirigides a divulgar la història i cultures locals dirigides a tots els públics: narració de llegendes i contes dels Pirineus, visita guiada a l'església barroca de St. Bartomeu, l'exposició "Pallars Sobirà. Camí de la Llibertat" i també s'oferiran visites la Central Hidroelèctrica de Tavascan, equipament que resta obert al públic tot l'any.

El 2019 es va fer la primera edició de la fira sota del nom de "Tavascan Food Fest", naixent com a activitat festiva vinculada a la Trobada del Port de Tavascan que se celebrava al matí. A través dels passos dels ports es facilitava la comunicació, el contacte i l'intercanvi, establint vincles entre els pobles de banda i banda de la divisió política i geogràfica. Enguany no es durà a terme la trobada, no obstant el festival "Sota Port" pretén mantenir l'esperit de celebració de manera festiva aquests llaços entre pobles, valls i regions veïnes que avui en dia queden a banda i banda de la frontera que divideix el Pirineu en vessant nord i vessant sud.

El festival organitzat des de l’Ajuntament de Lladorre compta amb el suport econòmic de l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran i del Parc Natural de l’Alt Pirineu.