El Dansàneu celebrarà el seu 30 aniversari del 25 de juliol a l'1 d'agost

Text: Redacció / Foto: Joan Blanco

La 30a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, fa les seves primeres passes malgrat les moltes incerteses que planteja la pandèmia. Aquest dilluns a l'església parroquial de Sant Vicenç, al nucli urbà d'Esterri d'Àneu, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha fet públiques les dates de l'edició de 2021, ha compartit la imatge del seu 30è aniversari i ha desglossat els eixos principals de la seva programació. Ha estat en el marc d'un acte públic -a un terç de la capacitat total de l'església- que ha inclòs l'actuació del Quartet Atenea, un dels conjunts joves de cambra amb més projecció i que perfecciona en aquests moments la seva formació a Suïssa. El quartet ha interpretat l'oratori Les set últimes paraules de Crist a la creu, de Joseph Haydn, acompanyat de la recitació del poeta lleidatà Txema Martínez que dedica precisament un cicle de poemes a aquesta composició musical en el seu darrer llibre Maria, guanyador del premi Jocs Florals de Barcelona 2020.

En el marc d'aquesta actuació, el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha explicat que el Dansàneu 2021 tindrà lloc del 25 de juliol a l'1 d'agost, ambdós inclosos, unes dates consensuades amb la Mancomunitat de municipis de les Valls d'Àneu en la línia de desestacionalitzar l'oferta cultural del mes d'agost, habitualment molt àmplia. Atès que les dues darreres edicions del Dansàneu han patit canvis de dates forçats per esdeveniments externs (el 2019 a causa de la celebració prevista del Doctor Music, finalment anul·lat, i el 2020 com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19), el Consell i l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, que presideix la Mancomunitat, han acordat les dates de les properes edicions del Dansàneu, fins al 2024.

Igualment aquest dilluns s'ha presentat la imatge oficial del cartell del festival de 2021, encarregada al reconegut i premiat il·lustrador barceloní, Arnal Ballester, que s'ha inspirat en una foto icònica del ballarí Cesc Gelabert per crear una il·lustració original que fa al·lusió als serafins alats de Santa Maria d'Àneu (Escalarre - La Guingueta d'Àneu), una de les seus principals del festival i centre espiritual de les Valls d'Àneu (s'adjunta imatge d'Arnal Ballester). De fet, el Dansàneu manté el seu compromís de programació amb el ballarí, coreògraf i Premi Nacional Cesc Gelabert que va cancel·lar el seu solo inaugural l'any passat a causa de la pandèmia; un solo que es podrà veure en l'edició del trenta aniversari del festival.

Tot i que la presentació del Dansàneu, amb tota la programació completa i l'inici de la venda d'entrades als espectacles, tindrà lloc el proper mes de maig, el Consell Cultural ha volgut avançar les línies clau de la programació de 2021, en la qual ja està treballant des de fa mesos. Ferran Rella ha avançat les següents:

  1. Memòria històrica: el Consell Cultural, de mans del Dansàneu, preveu un ruta de memòria a Sorpe que finalitzarà amb una acció artística al Prat de Fuster, on el 18 d’abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d'homes (dels quals només se n'han trobat vuit). Les tropes franquistes van ocupar Isavarre només dos dies abans i en fer-ho van confinar veïns d'Isavarre, Borén i Àrreu a la capella del Roser. L’endemà els van conduir cap a la borda d’Espà, on els van fer cavar una fossa en la qual van ser enterrats després d'afusellar-los.

El Dansàneu també sumarà esforços amb el programa Música i exili del Departament de Cultura i recordarà, entre d'altres, la figura de l'activista i cantautora Teresa Rebull amb un vespre temàtic que inclourà l'emissió del documental Ànima desterrada, de Susanna Barranco, i una actuació en record a l'artista catalana.

  1. Suport a projectes pirinencs:  el Dansàneu ha avançat el seu compromís de programació i suport a la producció del projecte Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d'arrel que compta amb els músics de l'Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi Vergés. Rufaca presentarà aquest any 2021 un projecte multidiscpilinar amb dansa. Igualment el festival donarà suport a L'arbre humà de l'acordionista de la Ribera de Cardós Roser Gabriel. Gabriel ha finalitzat el seu màster de músiques del món a Finlàndia i prepara la gravació del seu primer àlbum.

  1. Recuperació patrimonial: el Festival de Cultures del Pirineu donarà suport a iniciatives com les de l'editorial FICTA que recuperarà Focs de Sant Joan de Robert Gerhard, un ballet que el compositor va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que la Guerra Civil va impedir que mai s'estrenés com a ballet. Una proposta escènica inspirada en les festes del foc dels Pirineus i que es basa, musicalment, en melodies tradicionals vinculades a les festes del foc.

L'editorial gironina ha descobert la versió original i inèdita d'aquest ballet per a piano a Cambridge, on va morir Gerhard l'any 1970, exiliat. La companyia Ballet Contemporani de Catalunya i el pianista Miquel Villalba en seran els intèrprets.

  1. Qualitat artística i propostes festives: a la invitació realitzada al ballarí Cesc Gelabert, el Dansàneu proposa sumar-hi noms rellevants de l'escena actual. N'ha avançat algun més, com el de Joan Garriga que presentarà en concert el seu últim disc, El ball i el plany. Serà el divendres 30 d'agost a la nit, al Recinte Firal d'Esterri d'Àneu. El fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú és una figura clau per entendre l’evolució de la música popular del segle XXI feta a Catalunya. Gravat entre 2019 i 2020 i mesclat en ple confinament, El ball i el plany és un viatge apassionant per tots els mons que caben a l’acordió de Joan Garriga: el Mediterrani de l’havanera i el raï, el Carib llatí, la Jamaica del reggae i el dub i evidentment, el nord de Mèxic que inspira la seva nova formació, el Mariatxi Galàctic.

Si la pandèmia ho permet, el Dansàneu preveu presentar la seva programació completa i posar a la venda les entrades als espectacles de la seva 30a edició a mitjans del mes de maig.