El Dansàneu es manté adaptant-se a les noves restriccions, redueix aforaments i es retransmetrà en directe via 'streaming'

Text: Redacció / Foto: Joan Blanco

L’organització del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, ha decidit continuar endavant amb la celebració de la seva 29a edició, combinant el format presencial amb la retransmissió en streaming dels espectacles per tal de seguir al peu de la lletra les indicacions del Procicat i el Departament de Cultura de la Generalitat, un cop celebrada la compareixença del president Quim Torra, la consellera de Salut, Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

En aquest sentit, el Dansàneu ha decidit reajustar els aforaments de tots els espectacles fins a un terç (estaven entre un 35 i un 45%, segons els equipaments), s’han anul·lat tots els tastos de productes previstos i s’ha acordat que els nuclis de convivència que assisteixin com públic hauran de ser de menys de 10 persones. Atès que el festival ha vist molt minvada la seva capacitat de venda d’entrades, la direcció del Dansàneu ha acordat amb la  Xarxa de Televisions Locals i Lleida TV obrir un canal específic per oferir els espectacles en streaming i de manera gratuïta. “Cal agrair la complicitat i col·laboració màxima per part dels artistes: és importantíssim que la cultura arribi a la gent, si és presencialment, millor però si cal complementar l’acció presencial amb d’altres a la xarxa, treballarem perquè sigui possible”, asseguren els responsables del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entitat organitzadora del Dansàneu.

Igualment el festival manté vigents les directrius del seu Pla de contingència: distàncies de seguretat així com un control sanitari que inclou la desinfecció diària d’espais, el control de temperatura, neteja de mans i mascareta obligatòria per a tots els assistents.

Pel que fa a la programació, el Dansàneu ha tingut avui com a protagonista la tradició, en definitiva, la memòria i la recuperació patrimonial centrades en la figura de la musicòloga i investigadora Palmira Jaquetti. En aquest sentit, a les 7 de la tarda i a l’església de Sant Pere de Sorpe s’ha representat l’espectacle Palmira (música i teatre) en record de la musicòloga i poetessa a través de la dramatització dels seus dietaris i d’un recull de les cançons que va escriure en la dècada de 1930. La veu i presència d’Elisenda Rué i la guitarra d’Izan Rubio han ajudat a recuperar aquest patrimoni literari i musical en l’any en què es commemora el 125è aniversari del seu naixement. Abans de començar l’actuació, la comissària de l’Any Jaquetti (commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya), Carme Oriol, i el músic i investigador, Artur Blasco, han glossat breument la figura de Jaquetti i el seu vincle amb el Pallars.

També aquest dilluns al matí s’ha inaugurat als baixos de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu l’exposició Calendari dels pagesos. 150 mesurant el temps, que estarà oberta tots els dies del festival i que es pot visitar de manera gratuïta de 10 del matí a 2 del migdia. Per últim, a 2/4 d'11 de la nit i a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu s’ha estrenat el documental de cultura popular Prendre-se’n, les bitlles de l’Alt Pallars al segle XXI de Ramon Alaró. Produït per la Mancomunitat i el Consell de les Valls d’Àneu, difon a través del joc una part del riquíssim patrimoni cultural aneuenc que ha sabut reinventar-se de nou, transformar-se i adaptar-se a un món globalitzat, industrialitzat, farcit de canvis en les formes de vida, en l’àmbit familiar, en els oficis, en la literatura oral, en les festivitats i tradicions però també en els jocs.

Pel que fa a la mescla de llenguatges, demà dimarts tindrà lloc l’estrena de Des-Espera de Les Impuxibles, la companyia que formen Clara Peya i Ariadna Peya, un encàrrec del Dansàneu en què Ariadna Peya i Marc Soler inicien un viatgen a través de cinc peces musicals dibuixant escenes amb el cos, el gest i la paraula. Una proposta intensa que ens mostra la fragilitat i la fortalesa a través d’una poètica despullada, enèrgica i personal. ‘Des-espera’ parla d’encendre i apagar, d’agitar i de calmar, de ferir i de curar, d’esperar i de des-esperar.