El Dansàneu inicia la seva 29a edició amb les entrades exhaurides a l'espectacle inaugural

Text: Redacció / Foto: Comunicant Bona Premsa

El Dansàneu, festival de cultures del Pirineu, inaugura aquest diumenge 23 d'agost a les 7 de la tarda la seva 29a edició a Santa Maria d’Àneu, centre espiritual de les Valls d’Àneu (Escalarre – La Guingueta d’Àneu). Ho fa amb un solo encarregat per a l’ocasió al ballarí i coreògraf Roberto Olivan, Premi EFFE 2019-2020 a la creació del festival Deltebre Dansa i Premi Nacional de Cultura. L’organització del festival ha canviat les dates (tindrà lloc del 23 al 30 d’agost) i ha adaptat la programació a les mesures sanitàries i de protecció necessàries per garantir la seguretat dels artistes, públic i equip del festival. 

Tot i el context actual, el Dansàneu presenta propostes úniques i singularitzades amb l’objectiu de donar suport als artistes i als creadors del país, així com de posar en valor el patrimoni artístic i natural d’Àneu. Moltes de les propostes que s’hi podran veure seran estrenes i han estat creades específicament per al Dansàneu, com és el cas de l’espectacle INFIERNO V.I.P. del mateix Olivan o les mescles d’El Petit de Cal Eril amb la dansa de Montserrat Selma o la companyia de circ contemporani Nilak amb el músic pirinenc Arnau Obiols.

A causa de la Covid-19, el festival d’aquest 2020 potencia els espectacles programats a l’aire lliure i que contemplin aforaments amplis per facilitar l’accés del públic a les propostes. En aquest sentit, es recuperen espais de gran format com el recinte firal d’Esterri d’Àneu i se n’incorporen de nous com el Castell de València d’Àneu (Alt Àneu), el Jardí de Gallimó (al nucli urbà d’Esterri) o l’excepcional església de Sant Víctor a Saurí (Sort), sumant d’aquesta manera una subseu ubicada a la Vall d’Àssua. Una altra de les novetats d’enguany és l’inici d’un cicle dedicat al cinema etnològic amb l’estrena absoluta de dos documentals produïts pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, un d’ells dedicat a la despoblació del poble d’Àrreu i l’altre a la pervivència del fenomen de les bitlles al Pallars. Les sessions es podran veure al batedor de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que acaba de ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi.

A més, el Dansàneu se suma a la celebració de l’Any Palmira Jaquetti (commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya en el 125è aniversari del seu naixement) amb diverses activitats. També destaca en aquesta edició la inclusió de propostes literàries i de natura que enllacen amb la pròpia activitat del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entitat organitzadora del festival. D’entre elles, cal destacar la ruta poètica que generarà material audiovisual d’ús per al Consell Cultural i que s’ha encarregat a l’escriptor Jordi Lara, inspirant-se en el seu programa de Tv3 Il·luminats. Per últim, el festival de les Valls d’Àneu ha entrat per primera vegada en el programa Parelles de ball de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya gràcies a un acord de col·laboració subscrit amb l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu.

Noms propis del Dansàneu

El Dansàneu proposa als artistes actuacions fetes ad hoc per al festival i/o que incloguin alguna adaptació o singularitat en la seua representació a les Valls d’Àneu. Enguany, més enllà de la creació de Roberto Olivan que treballarà a Santa Maria (Escalarre – La Guingueta d’Àneu) des d’unes dies abans de l’estrena per finalitzar el seu solo in situ, també destacada la proposta de Les Impuxibles Des-espera en què la compositora i pianista Clara Peya farà créixer juntament amb Ariadna Peya i Marc Soler l’espectacle precedent de només 15 minuts i articulat a partir del seu disc AA (Analogia de l'A-mort, 2019, Satélite K).

També es podrà veure una versió diferent de l’espectacle Ovidi 25, una producció del festival Barnasants en l’any del seu 25 aniversari i en record als 25 anys de la mort d’Ovidi Montllor, que el Dansàneu proposa singularitzar incorporant la dansa en diversos temes a càrrec de la companyia d’arrel Factoria Mascaró. 

Un dels plats forts del festival és sens dubte la fusió de la ballarina Montserrat Selma amb la música d’El Petit de Cal Eril, en una de les propostes ja avançades el desembre de 2019 juntament amb la imatge del festival, que és obra de l’artista Paula Bonet.

Espai de coproducció i treball en xarxa amb altres festivals 

En el marc del compromís de producció i/o coproducció del Dansàneu, entès com un suport a l’artista i un treball en xarxa fonamental amb d’altres festivals i marcs d’exhibició del país, hi trobem altres propostes singulars. Així, per exemple, destaca l’acompanyament a la companyia de circ contemporani NILAK que estrenarà una proposta plantejada en format de residència artística al costat del músic pirinenc Arnau Obiols.

També en aquesta línia de treball en xarxa destaca la producció, encàrrec del Dansàneu, a la companyia Factoria Mascaró, fundada pel ballarí i coreògraf Joan Serra -fundador i ànima del Dansàneu fins a la seua mort-, al costat del grup de polifonia vocal masculina La Nova Euterpe. Per a l’ocasió, els artistes estrenaran un projecte amb voluntat de rodatge (es podrà veure també a la Fira Mediterrània de Manresa) que parteix de la recuperació d’algunes peces litúrgiques populars (goigs, principalment, entre ells un Magníficat de la Vall d’Àssua) arranjades específicament per Jaume Ayats. El dibuix d’acompanyament artístic als creadors finalitzarà amb l’espectacle de cloenda que anirà a càrrec de Júlia Farrero. L’artista lleidatana presentarà acabada la seua proposta Teia, basada en la tradició fallaire dels Pirineus, ja acabada a la plaça de l’església de Sant Vicenç d’Esterri d’Àneu, el 30 d’agost a les 23 hores.

A banda d’aquestes propostes, el Dansàneu també programa noms propis de la música d’arrel com el duet Criatures de Marçal Ramon i Ivó Jordà (doble passi a Sant Víctor, Saurí, el dimecres 26 d’agost), les Marala Trio a Esterri d’Àneu (Jardí de Gallimó, el divendres 28 a les 23 hores), el duet de música tradicional Daura (dissabte 29 a les 12 del migdia, al jardí de l’Hostal Vall d’Àneu), l’Orquestrina Trama (diumenge 30 a les 12 migdia, al Castell de València d’Àneu) i la mescla de música tradicional i dansa contemporània que signa la ballarina basca Nerea Martínez amb l’espectacle Biraka (dissabte 29 a les 11 de la nit, a l’església dels sants Just i Pastor, a Son).

Espectacles enregistrats per fer arribar la cultura a la gent

Els responsables del Dansàneu afirmen que “més enllà dels molts interrogants que planteja la situació actual, intentarem preservar l’esperit del Dansàneu que es tradueix en una acció de pluja fina, de treball sostingut i de proximitat amb el públic i amb els artistes” explica el president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella. En aquesta línia, el Dansàneu enregistrarà i emetrà a través de Lleida TV a posteriori un 90% dels espectacles d’aquest 2020. “El nostre repte és arribar al públic, si enguany hem de complementar la presencialitat amb accions online, ho farem perquè hi estem compromesos. Entenem l’accés a la cultura com un dret universal”, assegura la directora del Dansàneu, Rut Martínez.

Venda d'entrades

El Consell Cultural de les Valls d’Àneu ha posat a la venda de manera anticipada les entrades a tots els espectacles de pagament (també n’hi ha de gratuïts). En total, són més de 1.800 localitats de pagament que en cap cas superen el 50% de la capacitat de cada recinte.

En el cas dels espectacles gratuïts, el Dansàneu treballarà per garantir que es mantinguin igualment les distàncies de seguretat que exigeix la normativa vigent (dos metres entre persones que no siguin del mateix nucli convivencial). Per evitar aglomeracions, tots els espectacle obriran portes mitja hora abans del seu inici. En cas que quedin entrades a la venda, s’obrirà un punt de venda situat a l’accés de cada recinte una hora abans de l’inici de l’espectacle.

La compra d’entrades del Dansàneu es pot realitzar anticipadament a través del web del Dansàneu i del web del propi Consell Cultural i també presencialment a la seu del Consell, a Esterri d’Àneu, de dilluns a divendres de 9 a 14 hores. La venda anticipada finalitza 24 hores abans de la realització de l’espectacle.

El preus dels espectacles oscil·len entre els 6 i 12 euros i inclouen, en alguns casos, un tast de productes aneuencs.

Sobre el Dansàneu

El Dansàneu és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques), els municipis aneuencs (Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs) i el suport de l’Ajuntament de Sort. Hi col·labora l’Obra Social ‘la Caixa’.