El Govern engega al Pallars Sobirà un projecte pioner al medi rural de transport públic amb vehicle sense conductor

Redacció | Foto: (ACN)

El tram de carretera que discorre entre Alòs d'Isil i el refugi del Fornet, al Pallars Sobirà, ha estat la via escollida per provar aquest dimecres un vehicle autònom. Es tracta d'una experiència “única” a Europa en una via rural i sense cobertura. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha destacat que el projecte pretén donar solucions a la mobilitat en entorns rurals i adaptades a les necessitats de la seva població en condicions extremes (climàtiques, dispersió, orogràfiques o de cobertura de telefonia). El projecte, amb un cost de 2 milions d'euros, també té com a objectiu reduir l'impacte del vehicle privat en zones rurals i fer front als milers de cotxes que accedeixen diàriament zones turístiques.

Ha estat l'empresa Volkswagen la que ha cedit un eGolf per a les proves, equipat amb els sensors i la robòtica necessària. Territori ha finançat el projecte i la UAB l'ha executat.

Per poder fer la prova, durant mesos s'ha adaptat la via, d'uns 4,4 quilòmetres, amb un sistema tecnològic de guiatge basat en la intel·ligència artificial que, amb connexió offline, proporciona al vehicle informació en temps real sobre la localització, l'entorn o el clima. A partir de la prova pilot, el Departament estudiarà l'opció de desenvolupar un itinerari més complet dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu amb un vehicle mini bus.