El Pallars Sobirà és la primera comarca on el Govern desplegarà l'estratègia de dinamització socioeconòmica 'Un país d'oportunitats, un país viu'

Text: Redacció / Foto: Govern

El Govern de la Generalitat ha constituït a Sort la Comissió Territorial per a l’Estratègia de Dinamització Territorial al Pallars Sobirà. Aquesta reunió forma part de l’estratègia de l’Executiu català ‘Un país d’oportunitats, un país viu’, que té per objectiupotenciar la dinamització territorial i la generació d’oportunitats al territori, i especialment a aquells afectats pel despoblament i l’envelliment.

El passat 11 d’abril els alcaldes de la comarca ja es van reunir amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui van traslladar diferents reptes del territori i les preocupacions més destacades de les seves poblacions. El president va prendre el compromís de desplegar l’Estratègia al Pallars Sobirà per tal de donar resposta a les inquietuds del territori. Dies més tard, el Govern de la Generalitat va aprovar l’acord de Govern que impulsa l’Estratègia per a la Dinamització Territorial i que té com a òrgan de governança la comissió interdepartamental que aglutina nou departaments del Govern i els delegats territorials. Aquesta comissió interdepartamental, que es va constituir el 8 de juliol amb la presència del president Torra i de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va acordar les prioritats de l’estratègia, així com els territoris on s’aplicarà en la seva primera fase: el Pallars Sobirà, la Ribera d’Ebre, l’Alt Urgell i la Terra Alta.

El Pallars Sobirà té un índex d’atur del 6,11%. En relació al pes dels diferents sectors econòmics, predomina el sector serveis (63’8%), seguit de la indústria (21’6%), la construcció (11’4%) i, finalment, l’agricultura (3’3%).

Sobre la distribució de la població, el Pallars Sobirà té un total de 6.897 habitants (2018) i està formada per 15 municipis i 135 nuclis,amb una densitat de població és de 5 habitants per quilòmetre quadrat.

A la reunió s’han analitzat quins són els principals reptes de la comarca, segons la proposta feta pel Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes. Alhora, els membres del Govern que han assistit a la reunió han pogut explicar l’estat d’algunes actuacions destacades.

En primer lloc, i en relació a la celebració dels Jocs Olímpics Barcelona-Pirineus, el secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha explicat que els treballs tècnics sobre l’esdeveniment avancen a bon ritme i que es preveu que durant el primer semestre de l’any 2020 es comenci a treballar amb el territori per consensuar la seva implicació imprescindible i la dels agents públics i privats a la candidatura. En aquest sentit, Figueras ha posat data a la primera reunió que mantindrà amb els representants del Pallars Sobirà el proper mes de desembre.

Després ha intervingut el secretari de Polítiques Digitals del Govern, David Ferrer, que ha posat en valor la Xarxa Oberta de Catalunya que entre d’altres objectius té el d’analitzar les solucions per estendre la fibra òptica al territori, especialment en relació a les zones de més complexitat orogràfica en un marc de diagnosi i actuació europea. També ha esmentat la importància de la col·laboració interinstitucional i públic-privada en l’extensió de la fibra i la inversió l’any 2019 de 16,5 M d’euros per a la connexió de totes les capitals de comarca del país. Actualment, el Govern treballa per la connexió entre municipis i les zones urbanes i d’activitat econòmica. En aquest sentit ha volgut realçar l’important suport econòmic que suposarà per aquesta tasca el nou programa PUOSC 2020-24 d’inversions del Govern de Catalunya en el món local.

Al seu torn, Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural, ha explicat que el Departament d'Agricultura està treballant en un pla estratègic per a la ramaderia extensiva de muntanya que ha d'incloure, a més a més  de la producció, la transformació i comercialització, i que necessitarà de la implicació del sector. També ha posat de relleu la necessitat de prendre mesures per arribar a un bon nivell de convivència entre la ramaderia i la fauna salvatge cinegètica i protegida.

En relació al Departament de Territori i Sostenibilitat, Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, ha explicat el compromís del president Torra i del conseller Calvet per actualitzar el projecte del Túnel de Comiols que està emmarcat en el Pla de Mobilitat del Pallars. Aquesta actualització ja està en marxa a través de la secretaria de Mobilitat del Govern. Alins també s’ha referit a la voluntat de l’Executiu d’impulsar quan sigui possible i hi hagi disponibilitat pressupostària un nou pla d’accés a nuclis especialment en l’àrea del Pirineu. En resposta a la demanda sobre la flexibilització de la normativa que s’aplica des del Govern, ha posat de relleu la tramitació de les lleis de Territori i de Muntanya que tindran molt en compte les especificitats territorials i la singularitat dels municipis.

Ramon Alturo, director dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Coneixement a Lleida i l’Alt Pirineu, ha posat de relleu els Plans de Foment Territorial de Turisme a través dels quals el Govern dona suport al Consell Comarcal del Pallars Sobirà. També ha explicat que l’Agència Catalana de Consum ha establert un conveni amb el consell per tal que els ciutadans puguin fer les seves consultes a la comarca sense haver-se de desplaçar. I ha recordat que, des de l’àmbit de l’emprenedoria, tenim un conveni amb el Consell Comarcal per donar suport a les persones emprenedores i fomentar l’autoocupació i que ajudaran a dinamitzar la comarca a través del Pacte Nacional per la Indústria i el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement. Alturo ha remarcat l’existència també d’una delegació d’Acció al Pirineu que afavoreix la internacionalització de les empreses així com l’atracció d’inversions al territori.

En el torn de conclusions, el president de la Comissió territorial, Miquel Àngel Escobar, ha manifestat que l’Estratègia és la plasmació de la voluntat del Govern de reforçar l’aliança amb els ens locals, incorporar la seva visió i les  prioritats del territori en la configuració de les polítiques de govern orientades a l'activació econòmica, la generació d'oportunitats i l'equilibri i la cohesió del territori.

La comissió territorial constituïda és la concreció d’aquest desplegament al territori. Presidida per Miquel Àngel Escobar, secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran i vicepresidida per la delegada a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, ha comptat amb el secretari general de l'Esport i l'Activitat Física, Gerard Figueras; el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer; la directora general d'Administració Local, Rosa Vestit; la directora general de Coordinació Interdepartamental, Ester Obach; el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson; el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Coneixement a Lleida i l’Alt Pirineu; Ramon Alturo.

Per part del territori hi han assistit el president del Consell Comarcal, Carlos Isús, i una nodrida representació del Consell d’Alcaldes. També hi eren presents diferents representants del teixit socioeconòmic de la comarca.