El Tastàneu marida la gastronomia aneuenca amb dansa, música i patrimonio a Sorpe

Text: Redacció / Foto: Joan Blanco

L’església de Sant Pere de Sorpe ha acollit aquest dijous una proposta pensada ad hoc per al Tastàneu a càrrec del reconegut pianista i compositor Eduard Iniesta, amb la ballarina Gemma Galera. L’actuació ha estat la prèvia de l’exitós Tastàneu, maridatge amb productes del Pallars Sobirà, que enguany ha arribat a la tercera edició amb gran afluència de públic.

Iniesta i Galera han presentat la seva proposta coreogràfica del disc White hole (forat blanc), en què el guitarrista i compositor fusiona instruments, gèneres musicals, idiomes i formats d’enregistrament, defugint l’encasellament en cap gènere ni estil. La col·laboració entre els dos artistes, ha aconseguit traslladar al públic amb èxit el missatge del disc ‘amb el cos’.

Iniesta és un artista que s’apropa al gènere mediterrani per la seva especialització en instruments de doble corda, que a White hole es fusionen amb sons de jazz i de pop, bases rítmiques flamenques, elements ètnics i sonoritats electròniques.

Com ja és habitual, abans de començar l’actuació ha tingut lloc la intervenció del professor de la Universitat de Lleida, Alberto Velasco, que ha posat en valor l’espai patrimonial, atès que el retaule de Sorpe és un dels pocs exemples de l’art a l’època del Renaixement que es conserven in situ al Pirineu. Segons ha explicat Velasco, el temps del gòtic ja havia passat, però a mitjan segle XVI el pintor de Sorpe, un mestre anònim de qui s’ignora gairebé tot, encara treballava seguint alguns esquemes de l’antiga tradició medieval. El conjunt el presideix una talla gòtica de Sant Pere, el patró de la parròquia i a qui està dedicat el conjunt, anterior cronològicament a les taules pintades.

El bon ritme de venda d'entrades per a tots els espectacles fa que l'organització adverteixi que només queden 10 entrades per al concert de Lídia Pujol divendres a l'església de Sant Joan d'Isil. Cal recordar que les entrades poden adquirir-se presencialment al Consell Cultural de les Valls d'Àneu (Esterri) o a les taquilles ubicades als diferents espais.

El Dansàneu, una proposta artística de to contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició

Els municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot, La Guingueta d’Àneu i Escaló, són l’escenari del 25 al 30 de juny d’una proposta artística de to marcadament contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició però que sobretot busca posar en valor l’excel·lent patrimoni de les Valls que els organitzadors, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entenen “des d’un doble vessant: artístic i arquitectònic però també natural”.