Text: Redacció / Foto: MónNatura Pirineus
El petit linx nascut fa poc més de mig any al Centre de Fauna de MónNatura Pirineus ja té nom, és diu Minairó i ha estat el proposat pels alumnes de l’escola Àngel Serafí i Casanovas de Sort. El nom guanyador, d’entre vuit propostes, ha obtingut 77 votacions a l’enquesta, oberta a tothom, d’un total de 270, feta avui a l’Instagram de Natura de la Fundació Catalunya La Pedrera
Durant el mes de novembre alumnes de les escoles ZER Alt Pallars Sobirà (Escola d’Alins, Escola de Llavorsí, Escola Montsent de Pallars, Escola Els Minairons i Escola de Tírvia), l’escola La Closa i l’escola Àngel Serafí i Casanovas han visitat el centre de Fauna de MónNatura Pirineus per conèixer el petit linx i proposar un nom.
Les altres propostes de nom han estat Pirineus, Espurlent, Cacahuet, Sucarrim, Taquetes, Rys i Neo.
Minairó, el linx nascut a MónNatura Pirineus
El mascle, que actualment pesa 10 quilos i que es troba en perfecte estat de salut, va néixer el passat 28 de maig al Centre de recuperació de fauna de MónNatura Pirineus i és de l’espècie Linx Europeu o Linx Boreal (Lynx lynx), extingida en aquesta zona.
Aquest linx reforça la tasca d’educació ambiental que es fa en aquest centre, on hi ha altres espècies d’animals com el trencalòs, el duc, el cabirol, la marta, la fagina i la guineu, entre d’altres; que permeten explicar la seva funció ecològica als Pirineus.
Entre ells, els pares del cadell, dos linx que van néixer en captivitat al maig de 2008 en un centre de fauna de Galícia, i van ser traslladats al centre de MónNatura Pirineus a l’agost del mateix any. Aquest és el primer cadell que han tingut, i de manera totalment natural.
En aquests 11 anys, més de 100.000 persones han visitat el centre de Fauna de MónNatura Pirineus i han pogut conèixer aquests animals i aprendre la funció ecològica que tenen als Pirineus.
Centre d’educació ambiental i d’interpretació de la natura
MónNatura Pirineus és un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera inaugurat l’any 2002. Es tracta d’un Centre d’educació ambiental i d’interpretació de la natura als Pirineus que disposa d’un Centre de recuperació de fauna, en què totes les espècies que hi ha duen a terme una funció educativa. A més, aquests exemplars poden formar part d’un projecte de reintroducció de la vida salvatge: com ara el trencalòs (dins el programa europeu de cria en captivitat), el duc o el cabirol; d’un projecte d’alliberament, és a dir, animals d’altres centres que estan en la fase final de recuperació i que finalment s’alliberen, com ara el Milà negre, aligots, guineus, ducs, o cabirols. O d’un projecte de final de vida: animals irrecuperables que acaben la seva vida al centre per assegurar una bona qualitat de vida el temps que els hi queda.
Ubicat a les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, és un centre que disposa, a més, d’unes instal·lacions úniques als Pirineus. Ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb una missió molt clara: sensibilitzar a la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge mitjançant activitats d’educació ambiental.