Endesa col·labora amb Lladorre en l'extensió de la xarxa d'Internet al territori

Text: Redacció / Foto: Endesa

Endesa ha signat recentment un conveni amb l’Ajuntament de Lladorre per allotjar, a les seves instal·lacions, dos centres de telecomunicacions que han de fer possible l’extensió de les comunicacions locals via radioenllaç a alta velocitat a la zona a través de l’empresa Wicat. Els equips s’han col·locat concretament a la Central Hidràulica de Montamara i a la presa de Graus i rebran el subministrament elèctric des dels serveis auxiliars d’ambdues instal·lacions. Aquesta acció s’emmarca en la voluntat del consistori de fer el possible, tant al municipi com als seus voltants, una xarxa de telecomunicacions robusta que contribueixi al desenvolupament econòmic i social del territori.

Així, a la Central Hidràulica de Montamara s’ha instal·lat l’equip tot just a l’entrada del túnel d’accés. S’hi ha col·locat un màstil i dues antenes còniques així com la corresponent caixa de connexió elèctrica. En el cas de la presa de Graus, s’ha aprofitat la paret d’una caseta ubicada al marge esquerra per instal·lar-hi un petit màstil metàl·lic i una antena cònica així com l’armari de connexió elèctrica.

Aquests dos equips, juntament amb un tercer instal·lat  al refugi de La Pleta del Prat, han de poder comunicar la xarxa de 5 GHz ja existent als diferents nuclis de població del municipi. Donada la complexitat orogràfica de la zona i al fet que els radioenllaços han de disposar de visió directa entre els seus extrems, el projecte ha requerit l’ús d’aquest tres emplaçaments. Aquesta xarxa de freqüències, de banda lliure, té entre els seus principals avantatges la rapidesa i el fet que té poques interferències.

Amb la signatura d’aquest conveni, Endesa, a través d’Enel Green Power (la seva divisió renovable), ha volgut un cop més mostrar el seu compromís amb el territori on opera tot oferint-li el suport i les facilitats requerides en una acció d’important impacte positiu tant a nivell econòmic com social.

Així mateix, des de l’Ajuntament de Lladorre es busquen les aliances necessàries per ampliar i reforçar la connectivitat de la zona, oferint nous serveis i possibilitats als habitants de la població i ajudant a fixar la gent al territori. Avui dia, la connectivitat és imprescindible per frenar el despoblament rural, fer que creixi l’interès de nous professionals per tal que vulguin instal·lar-se al territori i que puguin, per exemple, teletreballar amb les millors condicions tecnològiques. Alhora, aquesta millora substancial de la connectivitat també afavoreix i dona un valor afegir al turisme que, cada cop més, demanda d’aquests serveis.