La mirada reflexiva de Cesc Gelabert sobre el folklore i l'espiritualitat obre el Dansàneu

Text: Redacció / Foto: Joan Blanco

Ple absolut en l’espectacle inaugural de la trentena edició del Festival de Cultures del Pirineu. El Dansàneu ha donat aquesta tarda el tret de sortida a vuit jornades de cultura a les Valls d’Àneu amb un solo del reconegut ballarí i coreògraf Cesc Gelabert (Premi Nacional de Cultura)Gelabert ha presentat a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre – la Guingueta d'Àneu) una peça inspiradora que posa en valor diverses danses que, en major o menor mesura, tenen a veure amb el folkore com són la sardana, l’Aurresku basc, un bolero cubà o un fandango. El creador ha fixat la mirada igualment en una de les danses tradicionals més emblemàtiques de les Valls d’Àneu com és L’esquerrana, en un gest d’agraïment i proximitat al territori. L’actuació de Gelabert s’emmarca en el programa Parelles de Ball que, a través de l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya, promou la creació artística i el vincle entre municipis i professionals del sector.

La dansa de Cesc Gelabert ha donat inici a un programa d’activitats que compta amb una vintena de propostes -en molts casos singularitzades per al Dansàneu- que s’han programat a partir de diferents eixos com el suport a projectes pirinencs, la recuperació patrimonial, les commemoracions o la memòria històrica. Aquest últim eix temàtic, de nova incorporació aquest 2021, centrarà la segona jornada de festival. Durant la tarda d’aquest dilluns, l'actriu Sílvia Bel i el cantautor solsoní Roger Mas oferiran un recital in situ inspirat en els fets de Prat de Fuster. Es tracta d’un esdeveniment documentat el 17 d’abril de 1938 a Sorpe, quan una desena de soldats van ser afusellats i enterrats en una fossa comuna per part de soldats franquistes. Durant l’acte, també es presentarà el llibre publicat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu (entitat organitzadora del Dansàneu) que recull aquest episodi de la història de les Valls d’Àneu de la mà dels historiadors Noemí Riudor i Manel Gimeno, així com l’arqueòloga Anna Camats. El mateix dilluns, a les 11 de la nit, l’actor lleidatà Ivan Caelles interpretarà el monòleg Poldo, escrit per Jaume Cabré per encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. La peça, inspirada també en els fets de Prat de Fuster, aborda en primera persona un dels capítols més tràgics de la història d’aquestes valls pirinenques.

El Dansàneu aposta per reivindicar i fer difusió de tot el patrimoni aneuenc, entès des de diferents vessants: el patrimoni monumental i arquitectònic -principalment les esglésies de les Valls d'Àneu on tindran lloc nombrosos espectacles-; l'immaterial -protagonista en produccions especials com la recuperació del ballet inèdit de Robert Gerhard, Els focs de Sant Joan, inspirat en la festa de les falles d'Isil-; i el patrimoni natural -present durant les primeres jornades de festival amb dues excursions naturalistes de petit format per l’entorn sota el guiatge d’Obaga Natura, ambdues però amb les entrades exhaurides.

Així mateix, el Festival de Cultures del Pirineu manté i referma el seu compromís amb el reconeixement d’efemèrides clau per a la cultura popular. És per això que s’uneix a la commemoració de l’Any Joan Tomàs, en el 125 aniversari del naixement del músic català, pel qual els baixos de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu acolliran, a partir d’aquest dilluns, l’exposició Músic de tot corLa mostra, impulsada pel Departament de Cultura i comissariada per Liliana Tomàs,  se centra en les diverses facetes que va desenvolupar Tomàs a través del seu mestratge, figura i obra.

Un Dansàneu adaptat i segur

El Festival de Cultures del Pirineu viu, enguany, la seva segona edició enmig d’un context sanitari específic que requereix l’adopció de mesures preventives concretes. En aquesta línia, el certamen s'ha adaptat a la normativa sanitària vigent per tal de garantir la seguretat de tots els seus participants i equips exercint el control d'aforaments i accessos als recintes i seus de programació, obligatorietat en l'ús de la mascareta a tot arreu (també en espais a l'aire lliure), gels hidroalcohòlics i mesuradors de temperatura i ajustament horari per finalitzar l'activitat a dos quarts d'una de la matinada. Amb aquestes accions, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, entitat organitzadora del festival, referma el seu compromís amb el territori, els artistes i els agents col·laboradors del Dansàneu a favor d'un festival segur.