Redacció | Foto: Cedit a l'ACN per CurtÀneu
Una església romànica, una sala de plens d'un ajuntament o un poliesportiu són alguns dels espais que aquest cap de setmana es convertiran en sales de cinema. Per setè any consecutiu té lloc el CurtÀneu, la Mostra Internacional de curtmetratges a les Valls d'Àneu, on es projectaran més de 50 films. Tot, amb l'objectiu d'apropar el cinema a les zones rurals. La novetat d'aquest any és la projecció d'un curtmetratge fet pels alumnes de l'escola La Closa. Els escolars han estat els encarregats de fer el guió, la direcció, els personatges o la música. Durant la vida del CurtÀneu han passat més de 3.000 escolars per les projeccions que s'hi fan.
Les projeccions no solament s'organitzen a diferents espais sinó també a diferents poblacions com Espot, Esterri d'Àneu, Isil i València d'Àneu, totes al Pallars Sobirà.
Pel que fa a la temàtica dels films, és variada, molts d'ells vinculats al medi ambient, l'esport i el món rural. Destaca el documental 'Wild River' realitzat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu i amb el riu Noguera Pallaresa com a protagonista; ‘La Banyera’, finalista als premis Goya i millor producció catalana a Filmets 2022: i ‘Elsa’, guanyadora del públic dels premis VOC (Versió Original en Català) i que tracta sobre la llibertat i la tolerància en la diversitat sexual.
Un punt àlgid d'aquesta edició de CurtÀneu serà la projecció a la sessió familiar del curtmetratge ‘SOS’ fet el curs passat per tots els alumnes d'infantil i de primària de l'Escola La Closa d'Esterri d'Àneu. SOS és un curt d'animació de gairebé cinc minuts i que mostra uns astronautes que viatgen per l'espai i arriben a un planeta desconegut. El curt s'emmarca en el projecte ‘Fem un curt’, formació pràctica impulsada per l'Associació Cineasta CurtÀneu per promoure la producció audiovisual en les noves generacions i fomentar la competència lingüística audiovisual dels alumnes, la creativitat i el treball en equip.