La Serradora d'Àreu restaura el seu rodet hidràulic

Text: Redacció / Foto: Generalitat

La Serradora d’Àreu ha posat en funcionament durant aquest mes de juliol el seu rodet hidràulic, que ha estat restaurat i optimitzat recentment. La peça s’ha restaurat amb el finançament del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ja que la Serradora forma part del Sistema Territorial del mNACTEC, una xarxa de 27 museus i espais patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya.

El rodet restaurat ja es pot veure en funcionament a la Serradora, mitjançant les demostracions que es fan durant l’horari d’obertura al públic durant els caps de setmana de juliol i tots els dies d’agost.

L’any 2019, ja es va dur a terme una primera intervenció en la restauració de la canal de fusta i se’n va realitzar un vídeo. Entre aquest any 2020 i el 2021, es preveu fer una nova inversió destinada a millorar les mesures de seguretat i l’accés dels visitants a la Serradora.

Durant aquest mes de juliol també s’ha publicat la publicació Ruta: La Serradora d’Àreu, un plànol desplegable amb punts d’interès turístics propers, editada dins de la col·lecció de Guies i rutes dels museus del Sistema Territorial del mNACTEC.

El mNACTEC

El mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.