Les primeres nevades del Pallars porten als pastors a baixar ramats de les muntanyes

Pla general d'una ovella sortint de la mànega de la tria per entrar a la seva pleta (tancat). Els pastors situats a banda i banda de la mànega separen les ovelles una a una. Imatge del 30 de setembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla general d'una ovella sortint de la mànega de la tria per entrar a la seva pleta (tancat). Els pastors situats a banda i banda de la mànega separen les ovelles una a una. Imatge del 30 de setembre del 2021. (Horitzontal)

Text i foto: ACN Sort

Aquest dilluns, el Pallars i el Pirineu s'han despertat amb neu a les cotes més altes de les seves muntanyes. Per sobre dels 2.000 metres han caigut gruixos d'entre 15 i 20 centímetres. En canvi, per sota només ha caigut aiguaneu, o una capa molt fina. Amb l'arribada de la tardor i les primeres nevades els ramats comencen a baixar de les muntanyes abans que els agafi el fred.

A la muntanya de Llessui, al Pallars Sobirà, hi ha passat l'estiu (de l'1 de juliol al 30 de setembre) un número de 4.300 ovelles de 12 ramaders. Tots els pastors les pugen el mateix dia i les entreguen a un únic pastor que les guarda durant tres mesos, unides en un sol ramat, que caldrà tornar a separar.

Uns dies abans de pujar a la muntanya, amb les ovelles ja xollades, cada pastor posa un senyal els seus animals amb la marca de la seva explotació a l'esquena. D'aquesta manera a l'hora de triar les ovelles cada propietari identifica de pressa les del seu ramat. Separades ja les ovelles de cada pastor a cada pleta (tancat) es compten per comprovar que hi són totes i no se n'ha perdut cap. Una a una, els pastors les fan tornar a sortir i les van comptant o quan són totes a fora arriba el moment de desfer el camí que pastor i ovelles van fer al juny per tornar cap a casa.

A la muntanya de Llessui hi pugen ovelles de Llessui (7 ramats), Enviny (1 ramat), Estac (2 ramats) i Esterri de Cardós (1 ramat). Els pastors de més lluny com els d'Enviny o Estac fan nit a la muntanya abans d'arribar a casa per no cansar tant als animals. Els de Llessui amb una sola jornada ja fan tot el trajecte.

Els ramats passaran l'hivern a les granges i sortiran a pasturar pels prats propers al poble. L'estiu vinent es dirigiran altre cop cap a la muntanya de Llessui.