L'Escola de Pastors a Enviny intensificarà la formació en pastors d'alta muntanya

Redacció | Foto: Marta Lluvich (ACN)

La quinzena edició de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya ha començat amb 13 alumnes; 9 dones i 4 homes. Any rere any l'escola s'ha anat adaptant a les necessitats dels alumnes i des de la direcció del centre han detectat que cada cop hi ha més alumnes interessats a aprendre l'ofici de pastor de muntanya. Maria Díaz, de l'Escola de Pastors, ha explicat que és una feina molt exigent i en què es necessiten molts coneixements (animals, meteorologia o seguretat) i per aquest motiu han ampliat aquesta formació una setmana. Durant aquests dies, l'escola es traslladarà a alta muntanya per fer les classes en una situació real. Al llarg d'aquests quinze anys ja han passat per l'escola 247 persones.

Els alumnes que arriben a l'escola, després d'haver passat una selecció entre totes les sol·licituds rebudes, tenen ganes de tirar endavant projectes, independentment de si provenen de família de pagès o no.

Malena Domènec és de Barcelona, amb vincles familiars a la Ribera d'Ebre, i s'ha inscrit a l'Escola de Pastors perquè vol tenir un ramat que ‘netegi’ el sotabosc de les finques familiars de la comarca. Com que no té cap noció prèvia, abans de tenir el seu propi ramat ha decidit passar per l'escola per adquirir tots els coneixements que li manquen. L'objectiu de la Malena és destinar el ramat a gestió forestal.

Pel que fa a l'Anna Carol, una altra alumna de l'escola, li agradaria formar-se com a pastora de muntanya i més endavant tenir ramat propi. Carol no es veu portant un ramat sola i li agradaria fer-ho amb més gent i potser formant una cooperativa.

Aquesta primera setmana a l'Escola de Pastors han fet classes teòriques però també de pràctiques. A tocar de l'escola, a Enviny, hi ha la granja de Rispa, un veí del poble que tota la vida ha fet de pastor. Rispa els deixa les instal·lacions per atansar-se als animals i fer alguna classe a la mateixa granja, però també és ell, que a través de l'experiència d'anys, els transmet molts coneixements sobre l'ofici.