Marc Solsona: “Nosaltres no som turistes de cotxe oficial que pugem a la muntanya a dir ocurrències de dies blancs”

Text: Redacció / Foto: PDeCAT

El PDeCAT de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran ha presentat aquest dimecres la seva candidatura de cara a les eleccions al Parlament del 14 de febrer en un acte que ha tingut lloc a les pistes d’esquí de Port-Ainé, al Pallars Sobirà. Marc Solsona, portaveu del PDeCAT i número 1 de la llista per Lleida, ha dit que la formació fa palès el seu compromís amb el territori, perquè “nosaltres no som turistes de cotxe oficial que pugem a la muntanya a dir ocurrències de dies blancs”, sinó que volem “aportar solucions, acompanyament i propostes” des d’una posició de representants del territori, que “ja en som”.

Solsona ha explicat que les mesures aplicades durant la pandèmia “no han ajudat a que el país sigui millor”, sinó que han contribuït a dividir-lo amb “solucions arbitràries que fan que tots ens mirem de reüll”. Unes mesures que, per exemple, al Pirineu han suposat “una autèntica sagnia econòmica”. Tot plegat perquè s’ha ignorat que “el país és asimètric, que hi ha diferents realitats”, motiu pel qual ha remarcat que, “o som conscients de que som diferents, o mai no serem capaços de competir en igualtat de condicions”. És per això que, des del PDeCAT “diem #DefensemLoNostre”, per aconseguir una Lleida millor que repercuteixi en una Catalunya millor, perquè “només la suma de futurs i de millors farà que un país sigui millor”.

Quant a l’independentisme, el cap de llista per Lleida ha dit que “tots en som, d’independentistes, però de vegades a l’independentisme li falta sentit d’estat, i aquest sentit d’estat s’adquireix coneixent el territori, la seva diversitat i la seva gent”. És per això que ha defensat un doble compromís, “amb la llibertat del país i amb el dia a dia de la gent, perquè el país, per ser lliure, ha d’estar fort econòmicament”.

Per tot plegat, Marc Solsona ha dit que ara és el moment de pujar a poc a poc, perquè defensen que “el millor subsidi és un lloc de treball”, i que “per repartir riquesa, primer cal crear-la”. És per això que ha expressat el suport a tots els sectors “que s’han vist assenyalats amb decisions arbitràries” sense ser culpables de la crisi sanitària. En aquest sentit, ha posat com a exemple la situació de les estacions d’esquí, que no estan tancades però es prohibeix accedir-hi, amb la qual cosa tampoc no poden reclamar ajuts. És per això que Marc Solsona ha demanat que “deixin de fer aquest turisme de cotxe oficial per realment aportar solucions, perquè estem cada vegada més al límit”.

Incidint en aquesta idea, Solsona ha precisat que “només des de la normalitat podrem fer coses excepcionals, i si estem sempre en la excepcionalitat, no acabarem d’aterrar mai en la normalitat. Això no és una cursa entre independentistes i no independentistes, sinó una cursa per veure quin model de país oferim a la gent”, ha remarcat.

Per això ha dit que vol fugir d’una campanya “de simbolismes i realismes màgics”, i oferir una campanya “de discurs i de propostes”, perquè “nosaltres no som els dels retrets, sinó els de les propostes”. “Volem actuar amb sentit d’estat, perquè només actuant amb sentit d’estat acabarem sent un estat”, ha defensat al final de la seva intervenció.

Marc Solsona encapçala una candidatura que atorga un pes molt important al món municipal, atès que inclou setze alcaldes/es i dos regidors. Així, a més de Marc Solsona, batlle de Mollerussa i diputat al Parlament, hi figuren Maria J. Erta (número 4, alcaldessa de Vilaller i presidenta Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça), Jordi Selga (5, alcalde de Guixers), Cristina Barbens (6, alcaldessa de Bassella), Sònia Valero (7, alcaldessa de Bellmunt d'Urgell), Conrad Llovera (9, alcalde de Castelldans), Rafel Panadés (10, alcalde del Poal i president Consell Comarcal del Pla d'Urgell), Rosa Pujol (11, alcaldessa d'Aitona), Josep R. Lloret (12, alcalde de Sarroca de Bellera), Mercè Valls (13, regidora de Torà), Albert Maurell (14, alcalde de Prullans). La llista la completen Joan Carrera (2), Montse Macià (3, diputada al Parlament), Aida Gabernet (8) i Jordi Ciuraneta (15, ex conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Jordi Ciuraneta).

Com a suplents hi consten Concepció Cañadell (1, alcaldessa de Térmens i diputada al Congrés), Gerard Sabarich (2, alcalde de Rialp), Montse Ribalta (3), Gerard Garcia (4), Antoni Villas (5, alcalde de Juneda), David Masot (6, alcalde de Maials i president Consell Comarcal del Segrià), Joan Ordi (8, regidor de Llavorsí), Josep Magrí (9, alcalde d'Ivars de Noguera) i M. Claustre Sunyer (10, alcaldessa de Castellar de la Ribera).

Es tracta, doncs, d’una candidatura en el que es fa palesa la força del municipalisme, d’una banda, perquè els dirigents municipals són aquells que coneixen de més a prop les necessitats de la gent, i de l’altra, perquè són els més indicats per fer entendre i aplicar els eixos del manifest #DefensemLoNostre.