Projectes turístics de Penelles, Sort i Aitona reben més de 750.00 euros per dinamitzar la província de Lleida

Text: Redacció / Foto: Govern

La demarcació de Lleida ha rebut més de 750.000€ per millorar la competitivitat de les seves destinacions turístiques. Així ho ha explicat a Aitona la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, on ha presentat, juntament amb el director general de Turisme, Octavi Bono, els projectes dels ens locals que l’any passat van rebre ajuts dels plans de foment territorial del turisme. En concret, a les terres de Ponent es van atorgar els ajuts a 3 ens de les comarques de la Noguera, el Segrià i el Pallars Sobirà.

Aquests diners han de servir per crear o rehabilitar infraestructures i espais turístics; recuperar itineraris; millorar la senyalització o donar suport a algunes iniciatives turístiques, entre altres.

Aquests són els projectes seleccionats:

Sol·licitantTítol del Projecte Import atorgat
Ajuntament de PenellesPenelles. Colors d’esprai entre paisatge, cultura i vi358.119 €
Ajuntament d’AitonaFruiturisme. Una experiència agrícola a les Terres de Lleida177.133,20 €
Ajuntament de SortMillores pel foment del turisme a Sort, destinació de turisme esportiu i familiar 2019-2021232.363,46 €

En general, a nivell de tot Catalunya l’any 2019 un total de 20 ens locals van rebre 6M€ en ajuts. Aquesta subvenció de la Generalitat facilitarà una inversió total de 16,7M€.

La convocatòria del 2019 va proposar com a actuacions subvencionables aquelles adreçades a promoure la millora paisatgística i la lluita contra la pol·lució i contaminació visual. De la mateixa manera, es van puntuar les destinacions que utilitzessin els indicadors sostenibles de la plataforma MitoMed+, les que tenien una població per sota dels 1.000 habitants, les que no havien rebut cap pla de foment i les que apliquessin el Manual de senyalització de camins publicat per la Direcció General de Turisme (DGT). També es va valorar si s’actuava sobre recursos que disposessin d’alguna declaració d’àmbit cultural o patrimonial. D’altra banda, es va subvencionar fins el 50% dels projectes presentats amb un màxim de 400.000€ per projecte.

Els ajuts dels plans de foment augmenten un 50% respecte l’any passat

Durant la presentació, la titular del Departament d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat que per aquest 2020, la Generalitat de Catalunya augmentarà en més d’un 50% els ajuts dels plans de foment territorial del turisme, ja que passaran a tenir una dotació de 10M€. Aquests plans, que pretenen donar suport al territori i fomentar el reequilibri turístic, estan finançats gràcies als ingressos generats per l’Impost sobre Estades en Establiments Turístics (IEET).

Chacón ha destacat “l’impacte que tenen els Plans de Foment de Turisme per al món local, ja que són un estímul positiu per a la innovació en la creació de noves ofertes i per a la reconversió cap a un model de turisme descentralitzat i que busca oferir propostes interessants al llarg de tot l’any”. La consellera d’Empresa i Coneixement també ha afirmat que “el Govern català està al costat dels municipis turístics afectats pels aiguats del passat mes d’octubre i pel temporal Gloria” i que per aquest motiu, “aquests ajuts prioritzaran les zones més perjudicades per les inundacions, ja que els projectes que presentin aquestes poblacions tindran una major puntuació”.

La consellera ha ressaltat com una altra novetat d’aquest 2020 que “per afavorir la presentació de propostes de petit format la inversió mínima del projecte passarà de 350.000€ a 300.000€”. La subvenció serà del 50%, com en edicions anteriors.

Més de 85,7M€ per dinamitzar turísticament Catalunya

Des del 2014, any en què es van posar en marxa els plans de foment territorial del turisme, i fins el 2019, la Generalitat haurà subvencionat o es trobaran en vies d’execució 100 projectes amb un import total de prop de 30,2M€. Aquestes subvencions han propiciat que es posin en marxa projectes per valor de 85,7M€, “xifra que suposa una important inversió per dinamitzar turísticament moltes zones de Catalunya”, ha dit la consellera.

Aquesta línia d’ajuts va en sintonia amb el que proposen els eixos vertebradors del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022: oferir una experiència turística excepcional, conquerir i retenir els clients adequats, atreure les inversions necessàries, implementar les millors pràctiques de turisme intel·ligent, millorar les condicions competitives i millorar la gestió turística del territori i el seu desenvolupament

Podeu veure el vídeo resum dels plans de foment territorial de turisme 2019 en aquest enllaç:https://youtu.be/20aEITTdw4g