Saurí llueix com a nou escenari del Dansàneu

Text: Redacció / Foto: Joan Blanco

El festival Dansàneu ha incorporat aquest dimecres una nova subseu a la Vall d’Àssua: es tracta de la singular església de Sant Víctor situada al nucli de Saurí (Sort), un espai emblemàtic recentment intervingut per l’artista Santi Moix. El seu projecte pictòric ha posat en valor el patrimoni arquitectònic de la vila gràcies a l’art contemporani i el Dansàneu hi ha programat un doble passi del duet folk de gralla i acordió diatònic que formen Ivó Jordà i Marçal Ramon, Criatures. La proposta, que presenta tonades ben populars de l’univers català i mediterrani, ha ressonat en un entorn excepcional de les diferents peces de Praxinoscopi (Microscopi, 2019), Premi Enderrock al millor disc de folk d’aquest duet.

També aquest dimecres s’ha posat en valor la figura del folklorista pallarès Enric Vigo, fundador de l'Orfeó Canigó i una de les persones clau en la divulgació de les danses de l'Alt Pirineu a Catalunya a principis del segle XX. L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha acollit la presentació del llibre Records de les danses antigues de la meva terra d’Enric Vigo, a càrrec de l’historiador Ignasi Ros, que ha glossat la figura de qui fou “un ambaixador de les danses del Pirineu lleidatà a Barcelona en un moment d'efervescència cultural amb el naixement de les sardanes i els esbarts dansaires”. El llibre ha estat editat per l’editorial Garsineu i en la presentació promoguda pel Dansàneu també hi ha participat l’etnomusicòloga Anaís Falcó.

El fenomen de la gentrificació també s'ha tractat en el marc del Dansàneu gràcies a l’estrena del documental Camí d’Àrreu, que narra el despoblament d’aquest nucli pallarès (el poble d’Àrreu) i que ha estat produït pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Es tracta d’un documental d’Aleix Gallardet amb guió de Raquel Picolo en el qual també han col·laborat l’Ajuntament de l’Alt Àneu, la Diputació de Lleida (IEI, Ara Lleida) i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).