Cervera commemora el centenari del naixement de Ramon Turull

Redacció | Foto: Paeria de Cervera

La Isagoge, setmana cultural prèvia a la Festa Major de Cervera, va dedicar la jornada del dissabte 17 de setembre a homenatjar la figura de Ramon Turull i Bargués (Cervera, 1922-2003) amb motiu del centenari del seu naixement.

La Regidoria de Cultura de la Paeria i l’Espitllera-Fòrum d’Estudis Segarrencs van organitzar un acte de públic de record a Turull, al Casal de Cervera, que va consistir en deu ponències breus sobre la seva figura. Van intervenir Albert Turull, fill de l’homenatjat, que va recordar el vessant familiar; Joan Miquel Camacho, sobre la Mútua Escolar i l’Institut; el net Narcís Turull, que va tractar sobre el vessant de dramaturg del seu avi; Joan Bergadà, sobre el Casal de Cervera i l’Ajuntament; Angelina Vergés, dels cursos de català per a adults; Carme Bergés, de la relació amb Agustí Duran i Sanpere; Teresa Pintó, editor; Eduard Montiu, llibreria Dondara; Xavier Santesmasses, publicista; i Montse Pont, poeta. Va conduir l’acte Max Turull, també fill de l’homenatjat, i la presentació va anar a càrrec de la regidora de Cultura, Mercè Carulla.

Des de la Paeria també es va organitzar, com a homenatge, la col·locació d’una placa commemorativa a la casa on va viure tota la vida Ramon Turull, al carrer Sòria, 3.

L’acte de descoberta va anar a càrrec del paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura, Mercè Carulla; i els fills de l’homenatjat, Max i Albert Turull. En representació de la Paeria també hi van assistir els regidors Ramon Augé, Joan Prat i Ricard Vicente.

Segons Joan Santacana, “durant els seus 81 anys de vida, Ramon Turull va exercir de cerverí i ho va fer des del seu carrer i des del seu barri que el van veure néixer, créixer i morir".

La Biblioteca Josep Finestres de Cervera es va afegir a l’homenatge organitzant dues activitats: una narració de contes a càrrec Txell Morera, i una mostra de llibres dirigida per Joan Santacana; la directora de la Biblioteca, Elisenda Valls; i Max i Albert Turull.

La jornada va cloure amb el sopar literari organitzat per Òmnium Cultural Segarra-Urgell, amb la col·laboració de la Paeria de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra, al Paranimf de la Universitat.

La 46a Isagoge, setmana cultural preludi de la Festa Major, organitza un total de 26 activitats entre els dies 15 i 23 de setembre. Podeu consultar tota la programació a www.cerverapaeria.cat.