Cervera commemorarà el 15è aniversari de la dignificació de la fossa comuna del cementiri

Dissabte 2 de setembre tindrà lloc la trobada anual de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de la capital segarrenca
Imatge de la trobada anual de les víctimes de la Guerra Civil a Cervera del 2022. © Paeria de Cervera
photo_camera Imatge de la trobada anual de les víctimes de la Guerra Civil a Cervera del 2022. © Paeria de Cervera

Demà, dissabte 2 de setembre tindrà lloc la trobada anual de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera.

Durant l’acte de memòria, que es durà a terme a les 12 h del migdia, hi haurà ofrenes florals, es llegiran diferents poemes, s'interpretaràn algunes peces musicals a càrrec del Conservatori de Cervera i es duran a terme diferents parlaments per part de les autoritats assistents.

Serà la 14a trobada de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna, un espai que es va dignificar l’any 2008 per iniciativa del Memorial Democràtic de Catalunya i la Paeria de Cervera. Val a dir que la dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera, que enguany commemora el seu 15è aniversari, és un referent estatal pel que fa a la recuperació de la memòria històrica.

A la trobada intervindran el paer en cap, Jan Pomés; l'historiador Jordi Oliva, impulsor del projecte de recuperació de la fossa comuna del cementiri de Cervera; familiars de les víctimes enterrades a la fossa; i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Font Agulló.

Al cementiri es troba un fitxer (417 fitxes) amb els noms de les persones enterrades a la fossa. El treball de l’historiador Jordi Oliva ha permès identificar les persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, civils…

De la iniciativa també n’ha sorgit el llibre Desenterrar l’oblit. Memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera” (Editorial Fonoll, 2020).

Es tracta d’un projecte proposat per Paquita Buron (Cerdanyola del Vallès, 1938-2021), filla d’una de les víctimes, i coordinat pels impulsors de les trobades Josep “Pepón” Miret (Cervera,1962 – Vic, 2020), Jordi Oliva (Sedó, 1965) i Rosa Papell (Taradell, 1963).