Redacció | Foto: Consell Comarcal de la Segarra
Enguany pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones, 25 de novembre el Consell Comarcal de la Segarra renovarà les bústies lila repartides per tota la comarca i les adaptarà també a un format més digital per fer més accessible i còmode el procediment de compartir les experiències de violència masclista.
Les bústies lila que van ser una acció iniciada el novembre del 2021 pel Consell Comarcal de la Segarra junt amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca, l’Institut Català de les Dones i la consultoria social Genera Feminismes.
Al llarg d’aquest any, les bústies han aconseguit ser un espai on les persones que han rebut algun tipus de violència masclista de forma directa o indirecta han pogut compartir-hi les seves experiències. Les bústies també han estat una eina per visibilitzar aquestes experiències de forma anònima a través de vídeos compartits per xarxes socials el qual ha ajudat a reivindicar el missatge, que a la Segarra també passa, les violències masclistes també són una realitat a la nostra comarca.
Tal com explica la consellera d’igualtat al Consell, Gemma Martínez, l’adaptació de les bústies a un format també digital a través d’un codi QR que es trobarà en cada una de les bústies físiques i a la pàgina web del Consell Comarcal de la Segarra creiem que facilitarà compartir l’experiència d’agressió masclista a moltes persones d’una forma totalment anònima i confidencial.
Permet que les persones escullen l’espai des d’on els sigui més fàcil compartir les experiències. Entenem que compartir una experiència de violència masclista viscuda de forma directa o indirecta no és un procés fàcil per això hem intentat facilitar el procediment de denúncia perquè s’adapti a les necessitats de cada persona. Les experiències ens arriben a l’instant. No caldrà que aquestes tinguin paper i bolígraf a mà.
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) també fa ús d’aquestes bústies per donar a conèixer la realitat del territori i poder idear accions o polítiques que permetin millorar-la.
Aquesta iniciativa de les bústies l’any passat va ser seleccionada com a bona pràctica que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal dins del Banc de Bones pràctiques promogut per la Federació de Municipis de Catalunya.