El Parlament aprova la llei perquè Torà i Biosca marxin de la Segarra i passin a formar part del Solsonès

Redacció | Foto: Mariona Puig (ACN)

El Parlament ha aprovat aquest dimarts la proposició de llei que permetrà segregar Biosca i Torà de la Segarra i adscriure'ls al Solsonès. El tràmit s'ha fet per lectura única. La proposta s'ha aprovat amb 111 vots a favor dels diputats del PSC, ERC, Junts, Ciutadans, la CUP, En Comú Podem i el PPC. Vox s'ha abstingut.

El ple també ha votat una esmena transaccional acordada entre Junts i el PSC en què es demana que, per tal que la llei es faci efectiva, sigui indispensable que els plens dels respectius ajuntaments aprovin el canvi d'adscripció comarcal després de les eleccions municipals del mes de maig. L'esmena s'ha aprovat amb 65 vots a favor, 8 en contra i 45 abstencions.

D'altra banda, s'han rebutjat les dues esmenes presentades per ERC i la CUP que demanaven celebrar una consulta popular abans d'aprovar la llei als municipis de Torà i Biosca perquè els veïns puguin decidir si volen fer el canvi de comarca o no. En aquest sentit, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha criticat que alguns partits hagin rebutjat l'esmena “perquè tenen interessos a nivell de còmputs electorals” i “no volen tornar a obrir el meló de les consultes”. “Volen passar el ribet amb tot allò que tingui a veure amb voler votar”, ha lamentat. També des d'ERC, la diputada Montserrat Fornells ha expressat que hagués estat “més democràtic” que els veïns haguessin pogut votar en una consulta, ja que “és un procés molt important pels municipis”.

Des del PSC, el diputat Òscar Ordeig ha demanat “respecte per l'autonomia local” i ha qüestionat la proposta d'ERC i la CUP de demanar la consulta. “Qui l'ha de demanar la consulta? ERC? o bé l'han de demanar els alcaldes?”, s'ha preguntat Ordeig, tot afegint que “sembla que quan una cosa no es fa a Barcelona ens inventem procediments nous perquè la llei pels canvis comarcals no exigeix que es faci cap consulta”.

Per la seva banda, la diputada de Junts Anna Feliu ha deixat clar que la llei no tanca la porta a celebrar una consulta més endavant si els ajuntaments ho creuen oportú. “Nosaltres diem que no s'ha de fer una consulta perquè ja hi ha acords previs, però tampoc tanquem la porta que els alcaldes puguin fer-ho si així ho creuen necessari, defensant l'autonomia local”, ha exposat la diputada.